Intervju

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak: Građani BiH samo žele siguran i bezbjedan život sa dovoljno novca da izdržavaju svoje porodice!

"Ne vjerujem da su prošle četiri godine, ali prošle su", kazala je u razgovoru sa predstavnicima nekoliko internet portala, ambasador SAD-a u BiH Morin Kormak, koja uskoro napušta našu državu. Ona se u razgovoru sa novinarima osvrnula na period svog mandata i poslala važne poruke građanima BiH.

FRONTAL: Završavate svoj mandat u Bosni i Hercegovini. Sa kakvim utiscima odlazite iz BiH i šta je to na šta ste najviše ponosni u toku svog mandata?

KORMAK: Kao što sam govorila, vidim toliko potencijala u ovoj zemlji, u građanima ove zemlje, u  ljepoti ove zemlje, geografskom položaju koji ima i ja se iskreno nadam da možete naći načina da ostvarite taj potencijal i u narednim godinama. Jedna od stvari koju vidimo ovdje, u SAD, Njemačkoj ili negdje drugdje je da građani BiH koji odu iz ove zemlje i postanu dijaspora širom svijeta su nevjerovatno uspješni, što nam kaže da se ne radi o građanim koji zaustavljaju napredak ove zemlje, nego okvir, ako ih stavite u okvir sa vladavinom zakona, sa normalnom politikom, ekonomskim rastom onda oni „cvjetaju“. I nadam se da to cvjetanje može istovremeno da se dogodi i ovdje u BiH. 

"SAD uradile nekoliko stvari kao branilac BiH"

Kad pogledam unazad četiri godine, ne vjerujem da su prošle četiri godine, ali prošle su, vidim nekoliko stvari, prije svega mislim da je jako važno da su SAD i Vlada SAD uradile nekoliko stvari kao branilac BiH, sankcionisanjem gospodina Dodika, gospodina Špirića, prvi put smo koristili protukoruptivne sankcije ovdje. Čvrsto vjerujemo je da je ova zemlja ovdje zaslužila da napreduje i da je ne trebaju u tome spriječavati lideri koji hoće da nema napretka. Ja bih takođe lično rekla neke stvari u kojima sam bila strastvena, od otvaranja Zemaljskog muzeja nakon nekoliko godina koliko je bio zatvoren jer je tamo istorija svih građana ove zemlje, takođe moj rad u oblasti obrazovanja, uspostavili smo međunarodnu radnu grupu koja se bavi obrazovanjem, okuplja mnoge ambasade i organizacije, sada smo u partnerstvu sa OSCE-om i zaista  pokušavamo pomoći da se modernizuje i u potpunosti integriše obrazovanje, tako da bi djeca u ovoj zemlji zajedno odrastala i gradila svoju budućnost. Da bi podržali ta nastojanja, takođe sam pokrenula Poslovno vijeće u obrazovanju u kojem su i američke i bh kompanije, a koje su posvećene da izgrade budućnost koja će uključivati radnu snagu sa vještinama 21. vijeka, a to trenutno učenici ne dobijaju u školama. Kada je riječ o sigurnosnim mjerama vlasti su uz našu podršku sastavili prvi ikada pregled odbrane 2016. godine. Mnogo napretka je postignuto u zadovoljavanju talinskog uslova za aktivaciju MAP-a, nadam se da će se i tu nastaviti napredak.  I kada je riječ o borbi protiv terorizma, kada sam došla ovdje, BiH su smatrali istinski problematičnom zemljom u tom smislu, ali mnogo smo zajedno radili na obuci sigurnosnih snaga, opremanju, saradnji sa graničnom policijom i nadam se da će se i tu napredak nastaviti. I na kraju, kad sam došla ovdje ljudi su se još uvijek oporavljali od užasnih poplava 2014. godine, i radili smo jako puno sa lokalnim zajednicama preko USAID, preko vojske, humanitarnih programa da pomognemo i zajednicama i pojedincima u oporavku od poplava.

FRONTAL: U posljednje vrijeme Vas je gospodin Dodik vrlo često kritikovao zbog navodnog pritiska na Centralnu izbornu komisiju. Mnogi smatraju da je neophodna reforma izbornog zakona u BIH. Da li je moguće da se tom reformom dođe do drugog izbornog kruga za predsjednika Republike Srpske i gradonačlenike, te do mogućnosti spajanja lokalnih i opštinskih izbora u BiH. Kako Vi gledate na taj izazov i da li mislite da tu ima nade i šanse da se Izborni zakon promjeni?

KORMAK: Prije svega, ja mislim da se svi slažemo da je procesu izbora u BiH potrebno više transparentnosti, moramo osigurati način da se glasanje odvija na fer i iskren način. Mi podržavamo nastojanje da se to uradi. Jasno je da trebaju dodatne reforme da bi se proveo slučaj Ljubić i da bi se omogućilo formiranje vlasti dugoročno. Ta odgovornost ove godine je na CIK-u, ali dugoročno rješenje je neophodno. Dok to budete radili, validno je sagledati kako vi želite da formirate vaš izborni proces. U nekim zemljama ima drugi krug, ako neki građani ovdje žele to podržati mogu. U mnogim zemljama ima često izbora, ali ovdje u BiH ta učestalost izbora čini se da sve zaustavi. I ako se nađe način da se omogući reformska agenda i važni koraci koji trebaju za modernizaciju vaše zemlje, ako je zato potrebno objedinjavanje izbornih procesa na građanima je da to odluče. To su validni razlozi, treba voditi razgovore u tom smjeru. Mislim da će narednih godinu dana biti važno baviti se izbornim zakonom, prije opštinskih izbora, možda je već sad vrijeme da se počne razmišljati o tome kako želite da to izgleda na kraju. Jasno, moraju se održati izbori u Mostaru za dvije godine, skandal je da koliko je godina prošlo u tom gradu nije bilo izbora. Sve su to stvari koje trebaju biti na dnevnom redu 2019. godine i građani moraju donijeti odluku kako oni žele da to izgleda.

FRONTAL: U Federaciji BiH se 24 časa dnevno bave Dodikom i Republikom Srpskom. U Republici Srpskoj je nekada glavna tema sukob sa SAD-om ili neke druge imaginarne priče. Intelektualci ćute, građani odlaze u inostranstvo a mediji su postali crne hronike. Da li uopšte možemo naći neku zajedničku tačku u BiH? Da li Vi sada na kraju svog mandata vidite neku nadu, neku zajedničku tačku oko koje bi se mogli usaglasiti  svi u BiH i zajedno raditi u tom pravcu?

KORMAK: Moram reći da sam ja zaista proputovala po cijeloj ovoj zemlji i svuda se sastajala sa građanima. Kada razgovaram s njima oni zaista ne govore meni o politici i ovim pitanjima, oni kažu da žele poslove, da njihova djeca imaju obrazovanje, da nađu posao kako bi ostali ovdje i ovdje gradili svoju budućnost, i ono što žele je sigurnost i bezbjednost. Sve je to moguće uraditi, ništa od ovoga nije nuklearna fizika. Zato se nadam da ćete pronaći način, možda zajedno kroz medije da počnete prenositit ovu poruku da biste porazili političku retoriku. Znam da je to jako teško ignorisati ali ipak sastanci i razgovori  sa građanima pokazuju koliko imaju zajedničkih ciljeva i želja, da imaju zdravstvenu zaštitu, dobre poslove, dobre škole. Niko ovdje ne traži neko veliko bogatstvo, oni jednostavno žele siguran i bezbjedan život sa dovoljno novca da uzdržavaju svoje porodice. I ja zaista to cijenim, cijenim građane ove zemlje i poštujem njihovu želju. To reformska agenda radi, to je napredak ka EU, time se postiže sigurnost, vladavina zakona i to je ono što svi građani žele.

 

Frontal/D.M.
 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog