Intervju

Бобан Станковић: У кошарци сам пронашао себе

Колико знамо о кошарци у колицима? Колико познајемо људи који се баве овим спортом и колико смо пута били на једној кошаркашкој утакмици за особе са инвалидитетом?

У наставку текста доносимо Вам интервју са српским репрезентативцем, актуелним шампионом Грчке и освајачем Купа Грчке Бобаном Станковићем.


Бобан је свој таленат показао носећи дресове „Врбаса“ и „Бијељине“, а за национални тим Србије играо је 48 пута. У Грчкој је играо за „Мегас Александрос“ из Солуна и „Атлас“ из Атине, са којим је актуелни шампион земље и освајач купа.

Фронтал: Када сте почели да тренирате кошарку и зашто сте баш овај спорт одабрали?

Бобан Станковић: Кошарком у колицима сам почео да се бавим 2008. године, а те исте године сам се доселио из мог родног села Страже код Гњилана на Косову. Кошарку у колицима сам одабрао, пре свега, зато што је то јако динамичан спорт који изискује добру психофизичку припрему. Такође, то је један од најатрактивнијих спортова за особе са инвалидитетом. Имајући у виду да се Параолимпијске игре завршавају кошарком у колицима довољан је податак о популарности овог спорта на који ја нисам остао имун.

У кошарци сам пронашао себе и једно поље где могу себе да представим као спортисту. Наравно, ту је и здрав живот. Особе са инвалидитетом су доста статичне, а кроз кошарку се тај недостатак отклања кроз тренинге и саме утакмице.

Фронтал: У колико клубова сте играли  до сада и какво је стање данас у овом спорту у Србији? 

Бобан Станковић: Имао сам ту част и задовољство да до сад играм за пет клубова. Први пут ван Србије сам играо 2010. године у ККК „Бијељина“ у Републици Српској, који се такмичи у Првој лиги БиХ. Јако сам захвалан свом пријашњем клубу ККК „Сингидунум“ из Београда, јер сам ту почео да тренирам и научио све мајсторије овог атрактивног спорта. 

Кратко, али успешно сам наступао и за ККиК „Врбас“ из Бањалуке, а једну сезону регионалне НЛБ лиге смо завршили освајањем трофеја. Након Републике Српске добијам позив и одлазим у Грчку, у „Мегас Александрос“ из Солуна, за који сам играо две године. Тренутно наступам у „Атласу“ из Атине, који је јако добро организован клуб, са којим сам продужио уговор за следећу годину.

У Србији се тренутно не могу похвалити добром ситуацијом што се тиче кошарке у колицима, како на клупском, тако и на репрезентативном нивоу. Држава издваја јако мало средстава за овај спорт особа са инвалидитетом, а иста је ситуација и са локалним самоуправама.

Фронтал: Који клуб се данас сматра најуспјешнијим у Србији у овој категорији и како публика цијени ваше резултате, игру и залагање? 

Бобан Станковић: Најуспешнији клуб данашњице у Србији је ККК „Сингидунум“. Прави је „расадник“ талената, а осим мене, из „Сингидунума“ су у иностране клубове отишла још тројица играча који сада имају професионалне уговоре. То је вишеструки освајач државних првенстава и интернационалних турнира. Морам да признам, што се тиче публике, на нашим утакмица је нема у великом броју, а они који дођу уживају у атракцији овог спорта. Прија нам подршка са трибина, поготово кад нам не иде и кад нам треба шести игра, а то је публика наравно. Хук наших симпатизера нам долива додатно „гориво“.

Фронтал: Како је дошло до одласка у Грчку и каква је разлика између грчке и српске кошарке у колицима?

Бобан Станковић: До мог ангажмана у грчке тимове је дошло сасвим случајно и ненадано. Са репрезентацијом Србије сам 2014. учествовао на Европском првенству у Португалији и тамо су били грчки скаути, који су ме приметили. Допала им се моја „лепршава“ игра плејмејкера, моји вешти дриблинзи и брзина. Одмах након завршетка првенства добијам позив, а затим је уследио и трансфер. Највећа разлика између српске и грчке лиге је, пре свега, у броју тимова. Грчка лига броји 16 клубова, док у Србији егзистирају само четири. Такође, што се финансија тиче, Грчка предњачи. Ресорна министарства у пуној мери подржавају кошарку у колицима, а и спонзори су јако заинтересовани и јако пуно улажу у овај спорт.

Фронтал: Какав је био осјећај када сте дебитовали за репрезентацију Србије и који Вам је највећи успјех са националним тимом?

Бобан Станковић: Велика је част обући дрес Србије и мало играча добије ту прилику. Нажалост, не могу да се похвалим са успехом нашем репрезентативне кошарке у колицима. Као што сам већ рекао, финансијски део је јако битан и улагање у кошарку, које у овом моменту недостаје, није довољно. Наиме, у Европи постоје А, Б и Ц дивизија. Србија је тренутно у Ц дивизији. На првенству, које је одиграно 2016. године, заузели смо пето место у Ц дивизији.

Фронтал: Како бисте оцијенили 2018. годину и каква је она била за Вас?

Бобан Станковић: Била је јако успешна за мене и мој клуб „Атлас“. Освојили смо првенство Грчке по други пут заредом, а такође смо победници Купа Грчке два пута заредом. За следећу сезону очекујем да се резултати понове и да клуб заигра у неком од европских клупских такмичења. Што се тиче репрезентације, очекује нас Европско првенство 2019. године. Пробаћемо да се домогнемо Б дивизије, а у ту корист говори чињеница да се репрезентација појачала са неколико нових, младих и талентованих играча.

Фронтал: Порука за крај?

Бобан Станковић: Моја порука је да се особе са инвалидитетом, пре свега опробају кроз овај спорт и можда га заволе као ја. Са пуно труда и рада долази се до професионалне каријере, од које може да се и лепо заради за живот.


Бобан Станковић је рођен 1980. године у Гњилану, на Косову и Метохији, Србија. Већ десет година, од како се доселио у Београд, тренира кошарку у колицима. Као што сте имали прилику да прочитате, Бобан је актуелни шампион Грчке и освајач Купа Грчке са својим клубом „Атласом“. За репрезентацију Србије одиграо је 48 утакмица. У Републици Српској је носио дресове „Врбаса“ и „Бијељине“.

 

Фронтал/Миљан Рашевић

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog