Intervju

Nihad Čolpa za Frontal: Usvojeni Budžet FBiH znači da će sirotinja spas tražiti u kontejnerima

Predsjednik Građanskog saveza i novoizabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Nihad Čolpa za Frontal je između ostalog govorio o posljednjim promjenama većine u Federaciji BiH i usvojenom Budžetu ovog entiteta, problemu Izbornog zakona BiH, ali i ukazao na najveće izazove sa kojima će se, po njegovom mišljenju, BiH suočavati u narednom periodu.

FRONTAL: Gospodine Čolpa, prije svega čestitke na izboru u Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Koji će biti vaši osnovni pravci djelovanja u ovom zakonodavnom tijelu u naredne četiri godine?

ČOLPA: U svom prvom mandatu želim da opravdam povjerenje građana koje mi je ukazano na prethodnim izborima. Moj rad u Parlamentu FBiH treba vrednovati u odnosu na odgovornost koju pokažem prema biračima i prema našoj zemlji, jer interesi građana i interesi Bosne i Hercegovine su imperativ politike Građanskog saveza u kojoj nema mjesta ni za lične ni za partikularne i stranačke interese. U fokusu mog djelovanja će biti zagovaranje principa građanske države na način da budžetska sredstva usmjerimo prema potrebama građana, a ne javnih preduzeća pod kontrolom stranačkih kadrova, posebno HDZ-ovih kadrova koji novcem građana podrivaju institucije ove zemlje. Najbolji primjer za to je sadašnja situacija u Aluminiju gdje se izdvaja novac za spas fabrike koju su HDZ-ovi kadrovi segregirali kao firmu jednog naroda, potom je i finansijski uništili, a sada traže da građani BiH popunjavanju finansijsku rupu koja je nastala skandaloznim koruptivnim poslovanja HDZ-ovih kadrova.

FRONTAL: Na nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma PFBiH većina demonstrirana izborom Karajbića nestala je preko noći. Šta se po vašem mišljenju u međuvremenu desilo?

ČOLPA: Nastavak konstituirajuće sjednice je mogao biti iznenađenje samo za naivne. Svi znaju da SDA i HDZ uz kratke prekide izvrsno sarađuju skoro trideset godina. Ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu imaju oprez kada je HDZ u pitanju, a razlog leži u činjenici da su HDZ i SNSD preuzeli veoma važne institucije koje im donose prednost u odnosu na druge. Najbolji primjer je CIK, koji je donio neustavno Uputstvo o popuni Doma naroda u FBiH, a koje ima za cilj da HDZ sa 100 hiljada glasova ostvari zakonsko pravo da zauvijek vlada nad dva miliona ljudi. Trenutna pozicija HDZ i SNSD u insituticijama države je isključivo zasluga političkih aktera iz Sarajeva, koji nisu prepoznali da se glavna bitka za državu vodi u institucijama, a ne u tenderskim procedurama.

FRONTAL: Kako komentarišete netom usvojeni Budžet FBiH i da li po vašem mišljenju on odražava potrebe građana Federacije BiH?

ČOLPA: Usvojeni Budžet FBiH će značiti da će sirotinja spas tražiti u kontejnerima, mladi će u još većem broju čekati ispred ambasada, privrednici će sve teže poslovati, a novac iz budžeta će trošiti politička kasta. Ono što najviše zabrinjava je dodjeljivanje novca bez ikakvog osnova javnim preduzečima koja kontrolišu kadrovi HDZ. Moje razočarenje je veliko iz razloga što je novac koji se otima od Sarajeva dodjeljuje aerodromu Mostar čija je svrha da rukovodstvo HDZ na poziv Kolinde može brzo i jeftino otići u centralu HDZ. Nazalost, ovo je samo jedini primjer sumnjive dodjele sredstva javnim preduzecima čije su upravljačke strukture u rukama HDZ.

FRONTAL: Nakon što je CIK donio Uputstvo o popuni Doma naroda FBiH, uslijedile su apelacije nadležnim sudskim instancama, te se rasplet situacije još uvijek ne nazire. Ko je po vašem mišljenju najodgovorniji kada je situacija u vezi Izbornog zakona BiH u pitanju?

ČOLPA: Za ovo sto se sada događa smatram da je isključivo odgovaran CIK! Članovi CiK imali su priliku da donesu odluku u skladu sa Ustavom. Međutim, donijeli su odluku za koju sada možemo reci da ide u političke koriste pojedinih partija, a na štetu je Ustava FBiH. Iako je sve kristalno jasno kada je u pitanju apelacija na Uputstvo CIK za popunjavanje Doma naroda FBiH, ipak imam mnogo razloga za zabrinutost prije odluke Suda. Naime, nedavno smo bili u prilici vidjeti kako visoki zvaničnici HDZ u kafanama sjede sa sudijama Ustavnog suda. Ne treba zaboraviti činjenicu da je jedan od sudija Ustavnog suda bio suoptuženi u procesu protiv predsjednika HDZ. Svima je postalo jasno da HDZ i SNSD kontrolišu najvažnije institucije te nas ne treba začuditi ako Ustavni sud i drugi sudovi u skoroj budućnosti donesu odluke koje nisu u skladu sa zdravim razumom. 

FRONTAL: Složićete se da se u BiH problemi godinama gomilaju. U tom kontekstu, koje bi izazove pred kojima se naša zemlja nalazi izdvojili kao najveće?

ČOLPA: Naredne četiri godine mogu biti presudne za ovu zemlju. Osnovni cilj treba biti napredak BiH u pravcu NATO-a. Osim toga, jedan od najvećih izazova pred nama je zaustavljanje daljne razgradnje ove zemlje koju aktivno i koordinirano provodi koalicija SNSD-HDZ.. U situaciji smo da je CIK u službi koalicije SNSD-HDZ, Federacija BiH se aktivno blokira, dok SNSD-ovi kadrovi uz potporu HDZ pokušavaju da preuzmu najodgovorije pozicije u našoj državi kako bi u potpunosti blokirali njeno funkcioniranje i doveli ovu zemlju u nepovratnu krizu. 

 

Autor: Denis Čarkadžić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog