Nauka

Uvenula prva biljka proklijala na Mjesecu

Tek nakon što je proklijala prva biljka pamuka, čije je sjeme kineska misija Chang'e-4 odnijela na Mjesec, uvenula je, piše britanski Gardian.

Pojava jednog zelenog lista nagovijestila je budućnost u kojoj će astronauti uzgajati sopstvenu hranu u svemiru, ali tek nakon što je proklijala, biljka pamuka na kineskom lunarnom roveru je uvenula.

Postrojenje se oslanjalo na sunčevu svjetlost na površini Mjeseca, ali kako je noć padala na lunarnu udaljenu stranu, a temperature su se spustile na -70 ° C, biljka je uvenula.

Profesor Xie Gengxin sa Univerziteta Chongqing, koji je vodio ovaj eksperimenta, rekao je da je predviđen njegov kratak životni vijek. 

Chang'e-4 sonda ušla je u "stanje mirovanja" u nedjelju koja predstavlja prvu lunarnu noć nakon što je sonda sletjela. Noć na Mjesecu traje oko dvije sedmice, nakon čega će se sonda ponovo probuditi. Njegov rover, Yutu-2, takođe je bio obavezan na "stanje mirovanja" kako bi se izbjeglo pregrijavanje dok je sunce direktno iznad i temperature bi mogle da dostignu više od 120C. Za razliku od Zemlje, Mjesec nema atmosferu da ublaži ekstremne temperaturne varijacije.

Biljke i sjemenke bi se postepeno raspadale u potpuno zatvorenom kanistru, i ne bi uticale na lunarnu okolinu, kažu u Kineskoj nacionalnoj svemirskoj upravi.

Iako su astronauti kultivisali biljke na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ovo je bilo prvi put da je bilo koja od njih izrasla na Mjesecu.

„Takvo iskustvo do sada nismo imali. I nismo mogli da simuliramo lunarnu okolinu, kao što je mikrogravitacija i kosmičko zračenje, ”rekao je Xie.

Eksperiment je takođe uključivao sjeme krompira, kvasac i Arabidopsis, malu, cvjetnu biljku porodice senfa, ali nijedno od tih sjemena nije pokazivalo znakove proklijavanja.

U posudu su stavljena i jaja od voćne mušice. Nadala se da će se formirati mikroekosistem, u kojem će biljke osigurati kisik voćnim mušicama, koje će se hraniti kvascem i proizvoditi ugljični dioksid potreban za fotosintezu.

Svemirska agencija nije potvrdila da li su se jaja izlegla.

„Voćne mušice su relativno lijene životinje. Možda se neće izleći”, rekao je Xie za kineske vijesti, Inkstone, u utorak. Ako nisu uspjeli da se izlegu, vjerovatno su sada propustili priliku.

 

Izvor: theguardian

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog