FOTO

Piramiden - sovjetski grad duhova kroz objektiv Jan Erika Waidera (FOTO)

Fotograf Jan Erik Waider zabilježio je zanimljive fotografije sablasnog sovjetskog grada duhova Piramiden na norveškom arhipelagu Svalbard, koji je danas uglavnom dom polarnim medvjedima.

Naselje je osnovano od strane Švedske 1910. da bi poslije bilo prodano SSSR-u 1927.

Njegove fotografije usredsređene su na napuštene zgrade i kameni pejzaž bivšeg sovjetskog rudarskog centra, koji je van pogona već 20 godina. Nekada je u njemu živjelo oko 1.000 ljudi i imao je bazen, sportski teren i stado domaćih krava.

Waider je otkrio grad dok je gledao dokumentarce o Svalbardu i snimao svoje fotografije u dvije posjete tom području. U tim posjetama je bio u pratnji vodiča sa puškom, koji je pazio na polarne medvjede koji lutaju kroz Piramiden. 

Njegove slike bilježe koliko je arhitektura dobro očuvana, naglašavajući koliko je napora potrebno uložiti u izgradnju grada. "Postoje drvene ploče a nema drva u cijelom Svalbardu, tako da su morali da ga uvoze iz Rusije", kaže Waider. "Zaista možete da osjetite da su posvetili mnogo pažnje detaljima."

Fotografije se takođe fokusiraju na neke štete nanesene gradu čestim proljetnim poplavam.

"Volim da pronađem smisao istorije zgrada", kaže on. "To je mjesto koje je jednostavno ostavljeno. Ništa se nije promijenilo, a priroda je pronašla svoj put natrag."

 

Izvor: cnn

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog