VIDEO

Svjetski rekorder u ronjenju na dah govori o problemu mikroplastike u Jadranskom moru (VIDEO)

U susret Svjetskom danu okeana 8. jula, organizacija Green Sail iz Splita na ostrvu Braču snimila je video o problemu mikroplastike u Jadranskom moru, u saradnji s višestrukim svjetskim prvakom i svjetskim rekorderom u ronjenju na dah Goranom Čolakom te uz pomoć lokalnog ronilačkog centra Draulik.

Goran Čolak najuspješniji je hrvatski ronilac te jedan od najuspješnijih ronilac u istoriji ronjenja na dah u svijetu koji je na prvenstvima AIDA i CMAS, najpoznatijih organizacija za ronjenje na dah u svijetu, oborio više od 30 nacionalnih rekorda. Čolak je trenutno najuspješniji sportista sa AIDA-ovog Svjetskog prvenstva sa šest zlatnih, tri srebrne i jednom bronzanom medaljom.

Cilj video zapisa je podsjetiti lokalno stanovništvo i turiste na važnost pravilnog odvajanja otpada. Osim toga, ovim se videom lokalno stanovništvo želi upozoriti posebno na problem mikroplastike i pretjerane upotrebe štetne plastike kao jednog od najkritičnijih problema današnjeg vremena.


Plastika koja završi u moru iz raznih izvora, uglavnom zbog ljudskog nemara, nikada se zapravo ne raspada, već se pretvara u male čestice. Ove male štetne čestice (manje od pet milimetara) koje završavaju u našem okolišu nazivaju se mikroplastika. Mikroplastika ulazi u svaki dio naših prirodnih ekosistema iz različitih izvora, uključujući kozmetiku, odjeću i tehnološke procese. Zbog mikroplastike, rizik od onečišćene prirode, vode i hrane se danas alarmantno povećava.

Mikroplastika ima sposobnost apsorpcije otrovnih spojeva iz okoline i oslobađanja dijelova plastične strukture tokom procesa degradacije. Pod uticajem sunca, mora i valova, mikroplastika na kraju ulazi u sve dijelove okoline. Štaviše, otrovna mikroplastika naposljetku ulazi u prehrambeni lanac zbog čega je konzumiraju i ljudi.

Svojim učestvovanjem u videu, Goran Čolak je htio ne samo skrenuti pozornost na ovaj problem, već i značajno istaknuti bitnu osobnu odgovornost u praksi upravljanja otpadom. Važno je da cjelokupna zajednica počne smanjivati nepotrebnu upotrebu plastike u svakodnevnom životu i ispravno reciklirati kako problem plastičnog otpada ne bi i dalje rastao. Svjesnim odlučivanjem i mijenjanjem naših navika, svi možemo odigrati veliku ulogu u očuvanju okoline.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog