Tehnologija

Facebook kreće u borbu protiv grupa koje promovišu netoleranciju i mržnju

Popularna društvena mreža već neko vrijeme muku muči s grupama koje promovišu netoleranciju i mržnju, a njezini vlasnici uvjereni su da će novom metodom takvima lakše ući u trag.

Facebook je nedavno objavio novu mjeru kojom će pokušati moderirati brojne grupe prisutne na svojoj poznatoj društvenoj platformi. U planu je promjena imena grupa iz javnih, zatvorenih i tajnih u puno jasnije javne i privatne, s dodanom opcijom za privatne grupe koja privatne grupe može učiniti vidljivima ili nevidljivima svima koji nisu članovi.

Promjena dolazi u jeku dodatnog nastojanja poboljšanja sigurnosti grupa na Facebooku uvođenjem značajki poput poboljšanih alata za administratore i mogućnosti pregleda sadržaja grupe prije ulaska u grupu.

Sve ovo dio je Inicijative za sigurnije zajednice (Safe Communities Initiative) koja je bila pokrenuta prije dvije godine u nastojanju nadgledanja i prepoznavanja nepoželjnog sadržaja na Facebook grupama. Objava stiže u jeku nedavnih otkrića vezanih uz tajne grupe koje služe kao okupljališta rasista.

Promjena imena kategorija sama po sebi neće promijeniti stavove žitelja društvenih mreža ili spriječiti zlonamjerne objave, s obzirom da će administratori i dalje moći grupe učiniti tajnima. Zatvorene grupe koje blokiraju pristup svima osim članovima biće označene kao privatne vidljive grupe. Tajne grupe koje je nemoguće pronaći putem pretrage i dalje će biti dostupne jedino putem pozivnice, a biće označene kao privatne i skrivene grupe.

Facebookovi zastupnici tvrde da će društvena mreža koristiti umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje kako bi 'proaktivno otkrila nepoželjni sadržaj čak prije nego što ga iko prijavi - ponekad i prije nego što ga iko vidi'. Označeni sadržaj će nakon umjetne inteligencije pregledati ljudi koji će provjeritit krši li on zaista pravila Facebooka. Šta god Facebook napravio, on bi to morao napraviti uskoro s obzirom da velik broj grupa koje potiču mržnju i nasilje i dalje operišu ispod njegovog radara, navodi The Verge.

 

Izvor: tportal.hr

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog