Svijet

Austrija - plaćanje gotovinom proglasiti ustavnim pravom

Plaćanje gotovinom u austrijskim je restoranima gotovo jednako nezaobilazno kao i bečki 'šnicl' ili 'štrudl' od jabuke. Austrijanci razmišljaju o tome da ga proglase svojim ustavnim pravom.

U vrijeme virtualnih valuta i mobilnog plaćanja, unošenje takve odredbe u ustav možda se čini anakronim. Ali upravo to je ovaj mjesec predložila konzervativna stranka OeVP (Austrijska narodna stranka) bivšeg kancelara Sebastiana Kurca, koji vodi kampanju za reizbor na izborima krajem septembra. "Korišćenje gotovine temeljni je uslov samostalnog života", smatra bivši 32-godišnji kancelar.

Daleko od toga da je dočekan sa skepticizmom, prijedlog je omogućio krajnje desnoj Slobodarskoj stranci (FPOe), koja je s Kurcom vladala do maja, da podsjeti da je upravo ona prva predložila ustavni amandman za zaštitu plaćanja gotovinom. Socijaldemokrati su podigli ljestvicu zatraživši postavljanje više bankomata na selu i ukidanje naknada za isplatu gotovine koje traže neki operateri.

No zagovornici gotovine nisu ograničeni samo na ruralna područja. U Beču, glavnom gradu i popularnoj turističkoj destinaciji, mnoge trgovine, kafići i restorani odbijaju plaćanje karticama.

"U Austriji se mentalitet sporo mijenja", rekla je Viktoria, tridesetogodišnjakinja koja radi u restoranu u središtu grada "Weinschenke" koji poslužuje hamburgere klijentima koje se odmah na ulazu upozorava da primaju samo gotovinu.

Kada je riječ o napojnicama, gotovina je takođe bolja od kartica, dodaje.

Mlada žena kazala je da i ona radije plaća gotovinom "koja ne ostavlja traga".

Sfera privatnosti

Profesor finansijskog prava Verner Doralt kazao je da je Austrijancima jako stalo do zaštite njihove privatnosti.

"Ako kupujem i oni zabilježe (preko kartičnog plaćanja) količinu alkohola koju kupujem, to je miješanje u moju privatnost", rekao je profesor emeritus s Bečkog sveučilišta.

Po istraživanju Evropske središnje banke (ECB), 67 posto ukupne vrijednosti kupovine u Austriji 2016. bilo je plaćeno gotovinom, a u Holandiji 27 posto. Slično je i u Njemačkoj, još jednoj zemlji gdje je gotovina kraljica - 55 posto.

Stručnjak za ekonomsku psihologiju profesor Erih Kirhler smatra da Austrijanci i Nijemci zbog svog iskustva s autoritarnim režimima imaju izraženiju svijest o prijetnji države kada postane svemoćna. "U takvim okolnostima, učinkovitost javnih institucija postaje opasnost", kazao je.

S tom teorijom slaže se Filip Klos, vlasnik kafića-restorana u središnjem dijelu Beča. On gotovinu smatra osnovnim uslovom svoje "slobode", rekao je.

U jelovnicima njegova lokala piše: "Bez gotovine postajemo potpuno ranjivi. Totalitarna država imala bi nad nama neograničenu moć."

Šilinzi pod madracima

Po nedavnom ispitivanju banke ING provedenom u 13 evropskih zemalja, Australiji i SAD-u, Austrijanci su najsuzdržaniji prema ideji napuštanja plaćanja gotovinom. Samo ih 10 posto to smatra prihvatljivim, u odnosu na prosječno 22 posto u drugim evropskim zemljama.

Drugi dokaz te privrženosti koja vuče korijene iz davne prošlosti je to što gotovo 18 godina nakon uvođenja evra mnogobrojni Austrijanci i dalje kojekuda pronalaze šilinge, staru nacionalnu valutu. Austrija spada među mali broj zemalja evrozone koja i dalje staru nacionalnu valutu mijenja u evro.

I ovoga je ljeta autobus Nacionalne banke Austrije obilazio zemlju nudeći tu uslugu. Ove godine tako je prikupljeno gotovo 19 milijuna šilinga što odgovara 1,38 milijuna eura.

Međutim, unošenje prava na plaćanje gotovinom u ustav, kako priželjkuju konzervativci, imalo bi samo simboličku vrijednost, tumače stručnjaci. Austrija je članica evrozone i Evropska središnja banka (ECB) ima posljednju riječ kada je riječ o monetarnoj politici.

 

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog