Nauka

Откривено „ледено краљевство“ испод Антарктика

Огромну „изгубљену“ ледену пећину на три спрата, џиновским холом, 200 метара ходника, неколико језера и ријеком, открили су поларни истраживачи на Јужном полу.

Мистериозна пећина пронађена је на острву Галиндез, где су истраживачи украјинске Антарктичке експедиције (УАЕ) поставили своје сjедиште.

Истраживачи су знали за један од улаза на супротној страни острва од оне на којој се обалска станица налази. Прије неколико година, међутим, улаз је блокиран када се оближњи глечер помjерио.

Тим без престанка од тада тражи други улаз, а сада га је и пронашао код старе британске базе, али када су чланови експедиције ушли на њега открили су да је пећина у ствари три пута већа него што се раније сматрало.

На доњем спрату величанствене пећине, тим је пронашао залеђено језеро и огроман хол, који је висок 12 метара, широк осам и дугачак 30 метара.

Широм сва три спрата пећине постоји око 200 метара мањих ходника, а тим је открио и ледену ријеку, као и птичје перо у блоку леда 20 метара испод површине. Перо је послато на даља испитивања у Украјину.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog