Tehnologija

Ova mobilna aplikacija prepoznaje rak kože

SkinVision je iOS i Android aplikacija koja omogućava korisnicima da procjene i prate promjene na koži. Radi tako što korisnici fotografišu dijelove svoje kože koji ih brinu pomoću svog telefona. U roku od 30 sekundi, algoritam veštačke inteligencije procenjuje rizik. Postoji nekoliko mogućnosti procjene a to su – nizak, nizak sa simptomima ili visok.

“Potrebno je napomenuti da naša usluga nije dijagnoza, već procjena rizika ali i preporuka”, izjavio je predstavnik SkinVision tima Abigejl Blekburn.

​Ukoliko ćete povjerovati pametnom telefonu da može da uradi nešto tako bitno kao što je da prepozna rak kože, želite da budete apsolutno sigurni da ta aplikacija može da uradi ono po čemu se reklamira. Na sreću, tvrdnje koje iznose ljudi iza aplikacije SkinVision izgleda da su tačne.

Aplikacije prepoznaje i pravi procjenu na osnovu određenih pravila. Neregularne šare na koži, više boja na dijelu kože koji vas brine, asimetrija, veličina i nejednake ivice. Sve to čini deo šablona na osnovu kojeg ova aplikacija donosi odluku. Ukoliko vas rezultat zabrine, trebalo bi vjerovatno pojsetiti dermatologa i provjeriti o čemu se radi i da li je pšotrebno napraviti neki sljedeći korak.

Veliki dio posjeta ljekaru, odnosi se baš na promjene na koži. Zbog toga tim koji stoji iza kompanije i aplikcije SkinVision je izrazio nadu da će njihova aplikacija pomoći ljudima da pravovremeno reaguju ili odustanu od predviđenog pregleda ukoliko za to nema potrebe.

U njihovom posljednjem istraživanju ustanovljeno je da je njihova aplikacija bila precizna u preko 95% slučajeva, međutim naučnici navode da i dalje ima mjesta za napredak. Ovo je samo još jedan dokaz velike moći veštake inteligencije koja u ovom slučaju ima i korisnu i plemenitu primenu.

 

Izvor: Nezavisne novine
Blog