Nauka

Naučnici otkrili izgubljeni kontinent ispod Evrope

Ugledni časopis "Sajens" objavio je članak o kontinentu nastalom prije više od 100 miliona godina, koji su naučnici nazvali Velika Adrija (Greater Adria) a koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Kontinent je u velikim tektonskim pomjeranjima potonuo, a najvećim dijelom nalazio se na prostoru današnje južne Evrope. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.

Velika Adrija je, kako tvrde stručnjaci, formirana pre gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo, prenosi "B92".

Istraživači su otkrili da je Velika Adrija počela da postaje sopstveni kontinent pre oko 240 miliona godina tokom perioda trijasa.

„Iz ovog mapiranja nastala je slika Velike Adrije i nekoliko manjih kontinentalnih blokova koji sada čine dijelove Rumunije, sjeverne Turske ili Jermenije“, rekao je Duve van Hinsbergen, autor studije i profesor globalne tektonike i paleogeografije na Univerzitetu u Utrehtu, i dodao da se deformisani ostaci gornjih nekoliko kilometara izgubljenog kontinenta i dalje mogu vidjeti u planinskim lancima.

 

Izvor: B92
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog