Sport

Шампиони Србије већ три године крећу из Пала у походе на медаље

Одбојка у Палама и околним општинама има дугу традицију, али је од 2017. године постала спорт број један. Разлог је једноставан - овдашње становништво сродило се са радо виђеним гостима који сваког љета проведу 15-20 дана у њиховом комшилуку. Још када се погодило да жетва медаља почне од првог доласка одбојкаша, разлога за задовољство имају све стране.

Надморска висина, чист ваздух, прелијепо окружење, функционална дворана “Пеки”, а нарочито љубазни домаћини и мир који нађу у Палама главни су разлог што се “плави” враћају из године у годину. Наравно, велики посао приликом пробијања леда одрадили су начелник општине Бошко Југовић, предсједници одбојкашких савеза Републике Српске и Србије Милутин Поповић и Зоран Гајић, а тадашњи селектор Никола Грбић и још актуелни Зоран Терзић, када су им предочени услови, само су аминовали начелан договор.

За релативно кратко вријеме дворана “Пеки” постала је препознатљива не само у Српској него и много шире. Одбојка је, наравно, на првом мјесту, а ту је и Европски олимпијски фестивал младих (ЕЏОФ), када је дворана преуређена за карлинг. Вриједни запослени ипак признају да им је посебна част када им дођу мајстори игре на мрежи.

- Помало са невјерицом чекали смо први долазак одбојкаша. Чини ми се да смо схватили тек када су дошли. А они су од првог дана били толико опуштени и нормални да је то фасцинантно. Култура и однос какав испољавају према нама је за сваки респект. Трудимо се да им за сваку ситницу прискочио у помоћ. Имамо доста реквизита и опреме, а дио донесу и они. Тренирају углавном два пута дневно, а понекад су постављене и три мреже истовремено. Све што је до нас испунимо им, мада нису нимало захтјевни. Посебно ме одушевило како су уредни, као и чињеница да до хотела који је удаљен неких 400-500 метара сваки пут прошетају - рекао је стручни сарадник у дворани за "Глас Српске"  Никола Дубовина.

Начелник општине Југовић нагласио је да му је изузетна част што је општина на чијем је челу постала база одбојкаша, који су, како каже, постала бренд Пала.

- Поступили смо тако да нисмо ништа тражили заузврат. Схватили смо да је то најбољи начин наше промоције и да само можемо добити доласком одбојкашица и одбојкаша. Њихов главни услов био је да имају дворану 24 часа на располагању, што смо без проблема испунили. На срећу, први пут 2017. године све је прошло на најбољи могући начин, па није било разлога да не продужимо сарадњу. Нема сумње да ћемо је наставити, јер добре и успјешне ствари не треба мијењати. Велику захвалност дугујемо и Влади РС, која је ове године финансирала боравак одбојкашица плативши смјештај. Дакле, ово је успјех свих нас, почевши од мале дјеце која уживо гледају своје идоле, преко сваког грађанина Пала, па све до врха власти - рекао је Југовић.

Долазак репрезентација на Пале помало је и судбоносан за власника и директора хотела “Јет сет” Дејана Голијанина, који је први сусрет са одбојкашима имао прије двадесетак и кусур година када је радио у београдском хотелу “М”.

- Тада је тај хотел био база одбојкаша који су 1996. године освојили бронзу, а четири године касније злато у Сиднеју. Нисам могао ни да сањам да ћу их послије 20 година угостити у свом хотелу и свом мјесту. Стара познанства смо обновили, а нова успоставили. Право је задовољство угостити их. Нису уопште захтјевни, а ми се стварно трудимо да им удовољимо, нарочито када је у питању храна. Цицвара, палента, разне чорбе, кајмак… Чак смо им прије подне брали боровнице на Јахорини, а сервирали им за ручак. Дјевојке су посебно биле одушевљене, као и селектор Терзић. Човјек би рекао да је врло озбиљан док га не упозна, али је приватно сушта супротност. Јако опуштен, једноставан, комуникативан, прави господин. Стално смо у контакту са њима, а генерални секретар Иван Кнежевић ме јуче назвао и рекао да ништа нећемо мијењати. Идуће године су Олимпијске игре у Токију, сви се надамо још једном злату - рекао је Голијанин.

Управник дворане “Пеки” Дејан Јанковић казао је да је у току израда пројекта којим би са хотелијерима и у сарадњи са општином презентовали садржаје и могућност за припрему спортиста. Други пут ове године прилику да угосте одбојкаше имали су запослени у хотелу “Дамис”.

- Изузетно је задовољство што смо били њихови домаћини. Пуних 14 година бавим се хотелијерством, посебно су се истицали културом, васпитањем, шармом... Незахвално је издвојити било којег момка јер су сви посебни на свој начин. Било је и суза на растанку, уз чврсто обећање да ће нам махати са балкона. Сви вјерујемо да ћемо их гледати и на Олимпијским играма у Токију, а да ће у поход на злато кренути из нашег хотела - рекла је менаџер хотела “Дамис” Божана Савић.

Посебан утисак на особље “Дамиса” оставио је доктор репрезентације Љубан Мартиновић.

- Прави је добри дух репрезентације, човјек који је увијек спреман за шалу и лијепу ријеч. Момци према њему имају велико поштовање - рекли су у “Дамису”.

Мушке одбојкашке репрезентације Србије, Француске, Белгије, Словеније, Бугарске, Холандије и Чешке играће на турниру европских квалификација за Олимпијске игре 2020, саопштила је Европска одбојкашка конфедерација (ЦЕВ). Квалификаоциони турнир на програму је од 5. до 10. јануара у берлинској дворани “Макс Шмелинг”, а екипе ће бити сврстане у двије групе са по четири екипе и по двије ће се пласирати у полуфинале. Пласман на ОИ избориће само побједник турнира.

Тетка и брат дјевојке Марије, иначе одбојкашице, која је тих дана славила 18. рођендан, замолили су менаџерку хотела “Дамис” Божану Савић да упозна слављеницу са Николом Јововићем. Када је техничар репрезентације Србије чуо да се спрема рођенданска журка, без проблема је прихватио позив да буде гост изненађења.

- Питао је само како да иде на рођендан празних руку, па је понио своју потписану мајицу са националним грбом. Лице слављенице, када га је угледала, зрачило је одушевљењем, буквално није могла да вјерује да је упознала свог идола - рекла је Савићева.

За вријеме боравка одбојкашица и одбојкаша у хотелу “Јет сет” обичан смртник не може да преспава. Али, постоје изузеци.

- Морали смо да изађемо у сусрет легенди ватерпола Данилу Икодиновићу, који је у вези са капитеном женске репрезентације Мајом Огњеновић. Одличан је момак, прави шампион, баш као и изабраница његовог срца - рекао је директор хотела Дејан Голијанин.

Познато је да је мени спортиста прилично стриктан, али правила понекад једноставно морају да се прекрше.

- Прве године смо их почастили јагњетином са Романије. Били су одушевљени. Сваке године им организујемо излете на Јахорину. Посебно ми је драго што су они завољели овај крај, што их људи на улици препознају и што им буквално не дају да плате кафу у кафићу. То говори о нама као домаћинима, а они знају то да цијене - рекао је Југовић.

И особље хотела има само ријечи хвале за све чланове мушког и женског тима. Ипак, посебан утисак оставила је Маја Огњеновић.

- Питала ме је да ли имам дјецу, а када је кренула, купила је пуну кесу слаткиша. Свака јој част, велики је човјек - рекао је конобар у овом хотелу.


Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog