Nauka

Naučnici dobili još jednu bitku protiv HIV-a

Belgijski naučnici Univerzitetske bolnice u Gentu otkrili su skrovište HIV-a što predstavlja važan korak u iskorjenjivanju tog virusa, prenio je danas portal Fokus na Belgiju.

"HIV (virus humano imuno-deficijencije) se krije u različitim specifičnim ćelijama tijela i tako može da bude pod kontrolom (ljekara). Ukoliko bi pacijent prekinuo da uzima HIV inhibitore, virus bi mogao da se ponovo javi u tim ćelijama i da izazove njegovo dalje razmnožavanje", naveli su naučnici bolnice u Gentu.

Eksperti smatraju da to otkriće može da pomogne u daljem istraživanju virusa dodajući da se do sada mislilo da su samo ćelije imuniteta, koje se aktivno dijele, jedne od odgovornih za povećanje "rezervoara virusa".

"To povećanje ne izaziva samo jedan organ ili jedna vrsta specifičnih ćelija već nekoliko vrsta takvih ćelija u raznim dijelovima tijela, kao što su krv, limfni čvorovi i crijevno tkivo", naveli su naučnici.

Belgijski eksperti su dodali da je na taj način "dobijena još jedna bitka protiv bolesti koja se sada smatra hroničnom, a ne više smrtonosnom zahvljajući novim vidovima liječenja, koji su i dalje veoma skupi", naveo je belgijski portal i dodao da naučnici još nisu dobili rat protiv HIV-a koji izaziva sidu.

Sida ili sindrom autoimune deficijencije predstavlja poslednji stadijum infekcije HIV-a.

Više od 37 miliona ljudi u svetu je inficirano tim virusom.

 

Izvor: Večernje novosti
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog