Tehnologija

Sigurnost na internetu:"Koliko god mi mislili da su naši podaci nebitni, oni su veoma bitni"

Sigurnost na internetu gotovo da više i ne postoji i ovo pitanje među IT stručnjacima postaje sve aktuelnije – upozorio je profesor i IT stručnjak Haris Hamidović u razgovoru za Fenu, a prenosi N1.

Njega je Svjetska organizacija za uticaj tehnologije na ljudsko društvo uvrstila na svoju listu istaknutih predavača iz oblasti inžinjerske etike i profesionalne odgovornosti.

"Podaci su jako vrijedna imovina. Jedan od vodećih svjetskih časopisa 'Economist' u jednom je članku 2017. godine naveo da danas lični podaci imaju vrijednost koju je nekada imala nafta. To je veoma interesantno razmišljanje jer u svijetu postoje kompanije koje ostvaruju najveće profite i obrađuju podatke. Koliko god mi mislili da su naši podaci nebitni, oni su veoma bitni", upozorava Hamidović.

On je dodao da brojne privatne kompanije čuvaju naše podatke ali da bi se o zloupotrebi tih podataka moglo diskutovati. “Znate, vi otvorite svoj 'email acount', smatrate da je on besplatan i ostavite svoje podatke. Prilikom prihvatanja uslova za korištenje tog računa, većina nas neće ni pročitati one dugačke obaveze koje smo preuzeli i na kraju postoji mogućnost da smo nekom dali odobrenje da naše podatke upotrebljava ili zloupotrebljava. Znači, na nama je zato da dobro o tome vodimo računa", podvukao je.

Profesor Hamidović upozorio je takođe da su djeca najviše izložena nesigurnosti na internetu, a posebno je to izraženo posljednjih nekoliko godina kada imamo mogućnost koristiti internet putem smart uređaja.

"Konkretan primjer, a tiče se smart telefona koje danas imaju ne samo odrasli nego i djeca je pristup svim mogućim internet sadržajima. Naravno da neki sadržaji jesu korisni za djecu, ali oni vrlo jednostavno i bez ikakve kontrole mogu pristupiti i sadržajima koji nisu namijenjeni za samu djecu", rekao je Hamidović.

On je zaključio da problemu sigurnosti na internetu ozbiljno trebaju pristupiti obrazovne institucije i posebno roditelji, jer virtuelni svijet može imati stvarne negativne posljedice u realnom životu čovjeka.


Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog