Nauka

Novi živi stvor "mrlja": Izgleda kao gljiva, ponaša se kao životinja

Zoološki vrt u Parizu predstavio je misteriozni novi organizam, nazvan „mrlja“, žućkasto jednoćelijsko živo biće koje izgleda kao gljiva, ali se ponaša kao životinja.

Novi živi stvor Pariskog zoološkog parka, koji će javnosti biti predstavljen u subotu, nema ni usta, ni stomak, ni oči, ali ipak može da detektuje hranu i da je svari.

„Mrlja“ ima skoro 720 polova, može da se kreće bez nogu ili krila i regeneriše se za dva minuta ako je presječena na pola.

„'Mrlja' je živo biće koje predstavlja jednu od misterija prirode“, kaže Bruno David, direktor Muzeja istorije prirode u Parizu, čiji je dio Zoološki park.

„Iznenađuje nas jer nema mozak, ali može da uči. Uz to, ako spojite dvije 'mrlje', ona koja je stekla znanje, prenijeće ga na drugu“, istakao je David, prenosi Rojters.

„Mrlja“ je nazvana po naučno-fantastičnom horor filmu B produkcije iz 1958. godine u kojem je glavnu ulogu igrao mladi Stiv Mekvin, a u kojem vanzemaljski organizam „mrlja“ uništava sve što mu se nađe na putu u malom gradu u Pensilvaniji.

„Znamo da sigurno nije u pitanju biljka, ali nismo potpuno sigurni da li je životinja ili gljiva“, objasnio je David.

Prema njegovim riječima, „mrlja“ se ponaša potpuno iznenađujuće za organizam koji izgleda kao pečurka jer se ponaša kao životinja i ima sposobnost da uči, riješava probleme, kreće se kroz lavirint.

Izvor: RTS
Blog