Intervju

Neđo Lepir: "Da Šantić ustane iz groba i vidi na šta to sve tamo liči, momentalno bi zapalio za Nje'ačku"

Boris Lepir, tviteraš poznatiji kao Neđo Lepir, za kratko vrijeme izdvojio se kao jedan od interesantnijih tviteraša, a svojim aktuelnim tvitovima pobrao je brojne simpatije.

Sa @NedjoL smo razgovarali o životu u Njemačkoj, kako je to biti profesionalni kopač vinograda a kazao nam je i koje su to tri najveće gastarbajterske laži.

FRONTAL: Ko je Neđo Lepir?

LEPIR: Neđo je pseudonim. Boris je pravo ime, bar tako stoji u rodnom listu. Duga je priča da objašnjavam kako je Boris postao Neđo. Po zanimanju elektromehaničar koji je sticajem okolnosti zabasao u šljivike, livade i vinograde. Boris je otac, muž, sin, a Neđo žena, majka, kraljica, kopač vinograda i sve što treba .


FRONTAL: Važiš za jednog od interesantnijih tviteraša. Gdje pronalaziš inspiraciju za tvitove? 

LEPIR: Ovo uopšte nije bilo potrebno da pročitam. Pomisliću da sam uticajni tviteraš . Ne bih to povezao sa inspiracijom. Pišem  o onome šta  se dešava trenutno. Samo splet okolnosti. Možda i višak vremena. 

FRONTAL: Kako je u Njemačkoj? Jel' bolje nego u Prnjavoru ili ipak važi ona Šantićeva „sunce tuđeg neba neće vas grijati k'o što ovo grije“?

LEPIR: I u Njemačkoj su živi ljudi. Sa manama i vrlinama. Svi imaju svoje probleme kao i drugi bilo gdje u svijetu. Nema neke razlike osim što oni imaju uređeniju državu i nažalost nisu toga svjesni. Siguran sam da bi Šantić da ustane iz groba i da vidi na šta to sve tamo liči, momentalno zapalio za Nje'ačku. U domovini shvatiš s vremenom da sunce ne grije svima jednako. Svugdje je bolje nego u Prnjavoru. 

FRONTAL: Da li je teže biti profesionalni kopač vinograda u Njemačkoj ili u Republici Srpskoj?

LEPIR: Teže je u Njemačkoj, sve goli kamen. 

Šalim se. U Njemačkoj su stvari uređenije. Kao i svugdje moraš da se dokažeš da vrijediš i da zaslužiš poštovanje. Kada to postigneš, onda te unaprijede pa ti daju traktor. 

FRONTAL: Koje su to tri najveće gastarbajterske laži?

LEPIR: 

1. Nije Njemačka što je nekad bila. 

2. Kod Švabe se mora raditi. 

3. Građanin si drugog reda.

FRONTAL: Kažu da se kod „Švabe“ ne radi subotom i nedjeljom. Evo iz prve ruke kaži nam kako se radi kod Švabe, može li se zaraditi i uštediti?

LEPIR: S obzirom da kopam vinograde i pravim vino ponekad sam prinuđen da radim 16-17 sati (sad zvučim kao Vučić) dnevno pa i subotom i nedjeljom, ali to isključivo kada je berba. Zapravo je to i normalno jer berba je jednom godišnje. Imate jako malo vremena da uberete sve dok je zdravo. Onda je logično da se daje maksimum jer nećete dozvoliti da ono što ste cijele godine radili tek tako propadne. Regularno radno vrijeme je 160 sati mjesečno. Sve što bude prekovremeno bude plaćeno ili se iskoristi kao slobodno. O zaradi i uštedi ću da napišem da može normalno da se zivi!

FRONTAL: Planiraš li da se vratiš u svoju zemlju?

LEPIR: Teško da planiram, ali neću da kažem da neću da se vratim. Život je čudo. 

FRONTAL: Napisao si da krug pakla izgleda ovako: „Ekipa za berbu grožđa je sastavljena od 8 Poljaka i 6 Rumuna. Reći ćemo da je poslovođa bosanski Srbin“. Šta je još u tom krugu pakla kada je riječ o životu i radu u Njemačkoj?

LEPIR: Realnije bi bilo da sam napisao da je ova Njemačka stvarnost, ali krugovi pakla uvijek izazovu više pažnje na tviteru . Duvan im je preskup, a alkohol prejeftin. Slatkiši su džaba. Znači, pakao 

FRONTAL: Imaš li vremena da potrošiš toliki novac koji zaradiš?

LEPIR: Ja nemam, ali moja žena ima . Da se razumijemo. Ovdje se ne zarađuju neke ogromne cifre. Reko bih da se zarađuje onoliko koliko je potrebno da se normalno živi. Pod normalan život smatram ljetovanje, zimovanje, auto, garderoba i druge stvari za koje nas ubjeđuju da su luksuz. 

FRONTAL: "Neđo širi propagandu" - posljednji vlog iz podruma. Šta Neđo više voli vino ili rakiju?

LEPIR: Neđo profesionalno voli vino, a tradicionalno rakiju, ali uglavnom pije pivo. Jer Njemačka. 

Zapravo pokušavam da na jedan drugačiji i zabavan način ljudima predstavim vino i njegovo nastajanje. Red je da se čuje i riječ običnog šljakera, a ne samo marketinških gurua koji predstavljaju samo ono najljepše o vinu. Kada kažete vino, svi zamisle čašu vina i kako pored stoji neka plata sa sirevima i grožđem. Niko ne pomisli na kišu, sunce, blato, prašinu, znoj, krv, umor. 

FRONTAL: Koliko je tviter (ne) ozbiljna stvar?

LEPIR: Primijetio sam da mnogi ljudi ozbiljno shvataju tviter i moraš dobro da paziš šta pišeš ako želiš da budeš prihvaćen. Ja nemam problem s tim. Ja pišem šta ja hoću  . Tviter je za mene sve, samo ne ozbiljna stvar.

FRONTAL: Pratiš li ostale tviteraše i koga bi izdvojio?

LEPIR: Naravno da pratim, neke znam i van tvitera. Bojim se da ne smijem nikoga da izdvojim jer time rizikujem blokove i mjutove do kraja tviter karijere, a to i nije dobro za nekoga ko ima samo 230 folovera 

FRONTAL: Nešto za kraj? Možda neka poruka za sve koji planiraju put Njemačke?

LEPIR: Učite jezik! Jedna od najbitnijih stavki. I ako vam se ne svidi Njemačka, ne brinite, uvijek imate gdje da se vratite. 

 


Autor: Danka Savić
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog