FOTO

Čarobne fotografije iz stare banjalučke elektrane (FOTO)

Iako je bilo najava i ambicionznih planova da se jedna od najstarijih hidrocentrala na Balkanu oživi, odnosno pretvori u muzej, stara elektrana u banjalučkom naselju Trapisti, koja je izgrađena prije 120 godina, još uvijek čeka na svoju adaptaciju.

Da se radi o veoma zanimljivom objektu, koji bi mogao biti svojevrsni mamac za turiste pokazuju i čarobne fotografije iz unutrašnjosti sada već i istorijskog blaga.

Fotografije su snimali studenti, kao temu za svoje radove, a one nam na najslikovitiji način pokazuju šta se krije između zidina objekta koji je nadživio mnoge generacije.

Zahvaljujući ovoj centrali Banjaluka je bila među prvim gradovima na Balkanu, ali i čitavoj Evropi, koja je dobila električnu energiju. Prema podacima istoričara, bilo je to osam godina prije nego što je struju dobio Zagreb.

Hidrocentralu su podigli trapisti, koji su u Banjaluku došli u junu 1869. godine, te svojim dolaskom donijeli brojna tehnička dostignuća do tada manje poznata na ovom području.

Prema zapisima, u vrijeme kada je centrala radila, samostan Marija Zvijezda sa svojim pogonima u Delibašinom Selu noću je ličio na grad iz bajke.

 

Izvor: Seesrpska 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog