Svijet

Musk objavio lokaciju prve tvornice Tesle u Evropi: "GIGA BERLIN"

Pored Kine, druga lokacija izvan SAD-a biće Njemačka

Manje od tri sedmice nakon pokretanja probne proizvodnje automobila u Kini, direktor Tesle Elon Musk objavio je lokaciju svoje druge tvornice izvan Sjedinjenih Država, a to je Berlin, Njemačka.

Musk je na svom tviter nalogu napisao da će postrojenje proizvoditi baterije, pogonske sklopove i vozila, "počevši od modela Y."

Napomenuo je kako će se kompanija nalaziti u blizini novog aerodroma u Berlinu.

Tesla će voditi veliku utrku sa Volkswagenom koji je tek počeo proizvoditi svoju novu seriju električnih automobila ID.3 i nedavno je objavio ugovor sa švedskim Northvoltom za izgradnju džinovske fabrike akumulatora u Njemačkoj, piše CNN.

Njemački automobilski gigant najavio je da će u  naredne četiri godine uložiti 30 milijardi evra u elektrifikaciju cijelog svog proizvoda.

Tesla (TSLA) je međutim već objavio poslove građevinskih, operativnih, inženjerskih i proizvodnih radnika za tvornicu u glavnom gradu Njemačke.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog