Banja Luka

100 mladih iz BiH stavilo #TAČKA na nasilje nad ženama

Članovi Budi muško kluba Banja Luka su ponovo oduševili sugrađane svojom flash-mob akcijom povodom Narandžastog dana - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar) održanog juče na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Preko 100 mladih iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Zenice, Brčkog i Tuzle uspjelo je privući veliku pažnju prolaznika i plesnim performansom rekli da je vrijeme da nasilje nije rješenje i #TAČKA. 


Ove godine, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje svjetska inicijativa “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja završava 10. decembra, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava. Time se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. 

47,2% žena u Bosni i Herceovini je do svoje 15. godine iskusilo neki oblik nasilja navodi se u istraživanju koje je provela Agencija za ravnopravnost polova u BiH uz podršku UNFPA i UN WOMEN 2013. godine. Najčešći oblici sa kojima se žene susreću je psihološko i fizičko, ali i seksualno i ekonomsko nasilje. 

"Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI - Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina."

 
Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog