Vijesti

Metju Palmer: Program reformi BiH nije ni ANP ni članstvo!

Ne stišava se bura oko Programa reformi BiH koji su u novembru potpisali članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, čime je odblokirano i formiranje vlasti na nivou BiH.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer) rekao je u emisiji Pressing za N1 televiziju da Program reformi BiH nije Godišnji nacionalni plan koji je trebao biti usvojen već jačanje partnerstva između BiH i NATO-a.

Palmer je na početku intervjua naglasio da SAD čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da je njihov cilj da ojačaju kapacitet institucija BiH kako bi napredovala ka svome cilju, a to je članstvo u EU. Nezadovoljan odgovorom, voditelj Pressinga Amir Zukić je kritičkim tonom postavio pitanje Palmeru: „Šta je sa NATO-om? Da li je plan reformi koji treba da bude poslat u sjedište NATO-a u Brisel zapravo nešto čime će NATO biti zadovoljan? Da li je posljednjim političkim dogovorom nastavljen put BiH ka NATO-u ili je on zaustavljen?“


„Mislim da je mnogo slobodno korišten jezik kada je ovo u pitanju. Ono što je zaista važno nije kako se Izvještaj zove, nego šta on nudi Bosni i Hercegovini, šta je to što taj proces nudi ovoj zemlji. Podnošenje samog Izvještaja jeste otpočinjanje procesa koji jača partnerstvo između BiH i NATO-a, a cilj je da se kroz redovnu seriju izvještaja pomogne sektoru odbrane i bezbjednosti Bosne i Hercegovine kako bi postala jača. Mnogo je tu tehničkih stvari, radi se o procesu javnih nabavki u oružanim snagama, radi se o načinu unapređenja upravljanja personalom, radi se dakle o tome da se pomaže BiH da bude bolji partner NATO-u, bolji partner SAD-u i bolji partner Zapadu. Mi imamo izvanredno partnerstvo u sektorima odbrane i bezbjednosti ali ima prostora za unapređenje i jačanje“, kazao je Palmer.

Saradnje su jedno, članstvo u NATO je drugo. Kada je riječ o članstvu BiH u NATO, Palmer je istakao da trenutni fokus nije na članstvu u NATO već jačanje partnerstva.

„To je zvanična politika Bosne i Hercegovine, put ka članstvu prema sjevernoatlanstkom savezu. To je cilj koji Sjedinjene Američke Države podržavaju. Međutim, radi se o dugoročnom cilju. Ono na šta smo sada fokusirani nije pitanje članstva u NATO savez koje uzrokuje velike tenzije ovdje. Ono na šta smo fokusirani jeste da radimo sa partnerima ovdje u BiH kako bismo ojačali sektor odbrane i bezbjednosti, kako bi BiH bila bolji partner i NATO-u i SAD-u. A kada članstvo bude zrelo za donošenje odluke u tom slučaju će BiH biti kvalifikovana da je i donese“, naglasio je specijalni predstavnik.

Po svemu sudeći, BiH je krenula korak naprijed kada je u pitanju saradnja sa NATO-om i kada je u pitanju sama budućnost kako BiH tako i njenih naroda u oba entiteta. Ostaje da se vidi da li je Palmer u ovom intervjuu bio iskren ili će vrijeme pokazati nešto drugo.

Cijelu emisiju možete pogledati " target="_blank" title="" _wpro_href=" " class="">OVDJE

 

Frontal

 

 
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog