Zanimljivosti

Hiljade srednjovjekovnih spisa od sada u najvećoj onlajn biblioteci na svijetu

Od tetovaža, preko video igara i popularnih serija (poput čuvene "Igre prestola") srednjovjekovna ikonografija dosta dugo izaziva divljenje i budi inspiraciju. Danas, na hiljade originalnih srednjovjekovnih spisa i slika dobilo je novo ruho ali i novi format.

Naime, projektom Univerziteta u Lihaju, u saradnji sa 15 biblioteka na području Filadelfije, ostvarena je digitalizacija više od 160.000 strana iz oko 470 spisa, od kojih najstariji datiraju čak iz IX vijeka.

Stranice su digitalizovane i katalogizovane tokom tri godine i u projekat je uloženo skoro pola miliona dolara. Nedavno završeni projekat ponio je naziv Bibliotheca Philadelphiensis: Put ka opsežnoj onlajn biblioteci srednjovjekovnih i ranomodernih spisa biblioteke u Istočnoj Pensilvaniji i Delaveru.

Novoformirana besplatna onlajn biblioteka Filadelfije i Univerziteta u Pensilvaniji omogućuje pristup svima koje data tematika zanima. Korisnici mogu da čitaju ili gledaju sadržaj, preuzimaju elektronska izdanja ili porede i izučavaju spise.

"Odziv za ovaj projekat je bio ogroman. Entuzijasti sa svih strana su pomogli stvaranju baze podataka koja je sada dostupna svima", izjavila je Luis Fiščer Blek, kustos i glavni istraživač projekta u Lihaju.

"Stručnjaci otkrivaju veze između tekstova za koje nisu ni znali da postoje, otvarajući nova poglavlja u svojim istraživanjima"

Posjetiocima bibliote data je mogućnost da željeni sadržaj skidaju stranu po stranu, kao cijeli spis, pa čak i cijelu kolekciju. Određeni tekstovi sadrže i bilješke autora, zapažanja ali i žvrljotine koje su autori u dosadi dodavali na "marginama". 

 

Izvor: nationalgeographic.rs

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog