Politika

Poznata imena HDZ-ovih ministara i zamjenika ministara u državnoj vladi

Novi/stari ministri iz reda hrvatskog naroda u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine biće Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Ankica Gudeljević. Svi budući državni ministri, kao i zamjenici ministara, članovi su HNS-a.

Aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, kao i trenutni ministar pravde BiH Josip Grubeša i u ovom mandatu zadržaće se na istim pozicijama u državnoj vladi. Prema informacijama Večernjeg lista, HDZ BiH će za ministra civilnih poslova BiH predložiti Ankicu Gudeljević, nekadašnjeg ambasadora BiH u Berlinu koju je opozvao Željko Komšić nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH i "sječe" ambasadora koje je postavio bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Josip Brkić ostaće na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH. Inače, Krešić je na prošlogodišnjim izborima dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što znači da će se nakon imenovanja u državnu vladu morati povući sa zakonodavne funkcije.

Za zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biće imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić. Ona je u aktuelnom mandatu obavljala dužnost šefice kabineta zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Što se tiče drugih ministarstava, već je poznato da će za novog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti imenovan Staša Košarac iz SNSD-a, a da će za novog ministra saobraćaja i komunikacija BiH biti postavljen Vojin Mitrović, takođe funkcioner SNSD-a. Ostaje nepoznato ko će u narednom periodu obavljati dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

SNSD je u Savjetu ministara BiH dobio pozicije zamjenika ministara u Ministarstvu odbrane BiH, Ministarstvu bezbjejdnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Novi ministar spoljnih poslova BiH biće Bisera Turković iz SDA, dok će novi ministar odbrane BiH biti Sifet Podžić iz DF-a. Pozicija ministra bezbjednosti BiH pripala je SBB-u, koji će danas na organima stranke odlučiti da će novi ministar bezbjednosti BiH biti Fahrudin Radončić ili Ismir Jusko. Ove tri stranke podijeliće mjesta zamjenika ministara u Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH.

 

Izvor: klix.ba

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog