Svijet

Dionice Coca-Cole obilježile prvi vijek na berzi

Coca-Cola ovih dana obilježava 100. rođendan kompanijskih dionica.

Dionice Coca-Cole prvi su se puta pojavile u javnoj ponudi 1919. godine nakon što je Asa Candler kompaniju prodao Ernestu Woodruffu i njegovim poslovnim partnerima. 

Kako bi prikupili sredstva za rast kompanije, javnosti su ponudili 500.000 dionica po cijeni od 40 dolara. Te 1919. godine Coca-Cola se prodavala na samo šest tržišta izvan kontinentalnog dijela SAD-a, a danas je prisutna u više od 200 zemalja. Coca-Cola je decenijama bila jedini proizvod kompanije Coca-Cola, ali se vremenom ponuda širila i danas obuhvata više od 500 različitih proizvoda uključujući kafu, sportske napitke, sokove, čaj i još mnogo toga.

Istovremeno je, sa rastom kompanije, rasla i njena vrijednost. Izvorna dioinica od 40 dolara s reinvestiranom dividendom danas bi vrijedila više od 18 miliona dolara, odnosno čak 450.000 puta više od početne vrijednosti.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog