Društvo

Otkrijte 20 najljepših božićnih sajmova u Evropi

Ko će naslijediti Strazburg (3 pobjede), Zagreb (3 pobjede) i Tallinn (1 pobjeda)? Otkrijte 20 najboljih božićnih sajmova u Evropi.

Prekrasna božićna svjetla, božićna drvca, ukusna hrana, kuvano vino i medenjaci, prelijepa klizališta, originalni i ručno napravljeni božićni pokloni, božićni koncerti krase božićne sajmove širom Francuske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije, Hrvatske pa čak i Srbije.

Više od 280.000 ljudi glassalo je za najbolji božićni sajamu Evropi, a titulu najbolje božićne destinacije u Evropi (priznanje European Best Christmas Market) osvojila je Budimpešta.

Za mnoge turiste Adventski praznik u bazilici već je dugo omiljeni božićni sajam u Mađarskoj, ali sada je i službeno.

Priuštite zabavno popodne na klizalištu i uživajte uz čašu kuvanog vina i tradicionalne mađarske kuhinje. Ne propustite i najveći 3D light show u Evropi!

Osim što je najljepši božićni sajam u Evropi, ponio je i titulu najbolje ekološke božićne tržnice. Gosti mogu uživati u koncertima koji potiču dobrotvorne svrhe i čuvaju okolinu koristeći eko prihvatljive čaše i pribor za jelo, a ostaci se recikliraju.

Među 20 najljepših božićnih sajmova našao se i Novi Sad.

Iako se Novi Sad takmičio prvi put, svrstan je u jedan od najboljih božićnih sajmova u Evropi i najbolji u Srbiji. "Winterfest" u Novom Sadu, drugom gradu po veličini u Srbiji i prestonici pokrajine Vojvodine, prvi je i najstarijibožićni sajam u zemlji.

Najveća atrakcija je veliko božićno drvce, ispred kojeg svakodnevno nastupaju horovi djece i odraslih iz cijele Vojvodine. Pokrajina je multikulturalna, pa pjevaju na 10 različitih jezika (srpskom, mađarskom, slovačkom, rusinskom, hrvatskom, ladinskom, jidišu, engleskom, njemačkom i ruskom).

Top 20 najljepših sajmova u Evropi:

1. Budimpešta, Mađarska

2. Beč, Austrija

3. Gdanjsk, Poljska

4. Brisel, Belgija

5. Monbelijar, Francuska

6. Bazel, Švajcarska

7. Mec, Francuska

8. Kluž, Rumunija

9. Valkenburg, Holandija

10. Novi Sad, Srbija

11. Trir, Njemačka

12. Prag, Češka

13. Govone, Italija

14. Vinčester, Velika Britanija

15. Amjen, Francuska

16. Rotenburg, Njemačka

17. Keln, Njemačka

18. Lajpcig, Njemačka

19. Bratislava, Slovačka

20. Bat, Velika Britanije

 

 

Frontal

 

 

 

 

 

 

 

Blog