VIDEO

Новооткривене тајне из Хитлерове „Вучје јаме” (ВИДЕО)

Послије вишенедјељних ископавања некадашњег сједишта Адолфа Хитлера на Источном фронту, смјештеног у Пољској, пронађено је више предмета, између осталог и упаљач који још увијек ради.

Злогласно нацистицко сједиште „Вучја јама” остало је у великој мјери нетакнуто откако га је Хитлер напустио 1944. године.

Међу новооткривеним предметима који се могу видјети на снимцима налазе се, између осталог, чешљеви, бритве, четкице за зубе, плоче, табле и други предмети који су остављени у овом војном комплексу смјештеном у забаченој пољској шуми.

Међу пронађеним артефактима нашао се и упаљач који, на изненађење истраживача, ради и послије 75 година. На многим предметима се налази жиг са свастиком и другим нацистичким симболима, преноси РТС.

Зенон Пјотрович, генерални директор историјског локалитета, наглашава да је свако ново откриће драгоцијено, јер показује како је овај сложени систем функционисао током рата. На примјер, историчари су пронашли тањир на коме је писало „берберница”, јавља Танјуг.

„Вучја јама” је била утврђење у коме је пуковник Клаус фон Штауфенберг покушао атентат на Хитлера 1944. године. Нацисти су 1945. године потпуно напустили бункер пред налетом совјетске Црвене армије.

„Вучја јама” је отворена за посјетиоце почетком деведесетих.

 

Повезане вијести:

Hitlerova "Vučja jazbina" postaje turistička atrakcija

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

U Banjaluci postoje ulice koje nose imena lokalnih četničkih komandanata: Da li bi ste podržali njihovo preimenovanje?

Rezultati ankete
Blog