Zanimljivosti

Oksford istražuje: radno vrijeme od 10, studenti od 11, a đaci od 8 i 30 sati

Naučnici savjetuju da radni dan treba da počne u 10 sati, studentska predavanja u 11 sati, časovi za đake od 8.30 ujutro. Prijedlog je nastao posle mnogobrojnih studija i istraživanja, koje su radili naučnici sa univerziteta Oksford.

Forsiranje radnika mlađih od 55 godina da dolaze na posao prije 10 sati je kontraproduktivno. Radnici su umorni, imunitet im je slabiji i skloniji su bolestima i većem stresu. 

To vodi slabijoj memoriji i manjku pažnje, a može završiti alkoholizmom ili uzimanjem droga, tvrde naučnici sa Oksforda.

„Njihova tijela su iscrpljena zbog neispavanosti, a to itekako utiče na produktivnost. Poslije 55. godine ljudima je potrebno manje sna, ali do tada bi trebalo s poslom počinjati u 10 sati da bi bili puni radnog elana i produktivnosti. Radni dan kasnije bi trebalo da počinje i učenicima i studentima. Starija djeca u školu ne bi trebalo da idu prije 11 sati“, objašnjava doktor Pol Keli, naučnik sa Oksforda.

Studije pokazuju da se prosječan školarac starosti od deset godina ne može kvalitetno usredsrijediti na nastavu prije 8.30, a srednjoškolci prije 10 sati.

Za studente je najbolje vrijeme za nastavu i učenje poslije 11 sati. Tada bi bolje učili i bilo bi manje problema u njihovom ponašanju jer bi bili odmorniji.

„Živimo u neispavanom društvu. Ne možemo promjeniti naš 24-satni bioritam. Naše tijelo živi u harmoniji sa suncem, nedostatak sna je mučenje, a to rade i u bolnicama. Društvo bi moralo da uskladi početak posla i škola s prirodnim ljudskim satom, jer ovako kod radnika, učenika i studenata dolazi do zdravstvenih i psihičkih problema", istakao je doktor Pol Keli sa Univerziteta Oksford.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog