Zanimljivosti

Da li je Božić bio "zabranjen" u Engleskoj?

Uobičajeno je uvjerenje da je Kromvel ''zabranio'' Božić.

Rođen je 1599. godine  u Huntingdonu u Cambridgeshireu i bio je zastupnik grada U Parlamentu, godinu dana (1628-29). O njegovoj reputaciji visoko-puritanskog političkog vođe oduvijek se gorljivo raspravljalo, a kao i kod svih kontroverznih ličnosti, širili su se mitovi i legende o njegovom revnosnom karakteru, piše Historic England.


Dakle, može li se reći da je Kromvel  ''zabranio''  Božić, i ako ne, kako je počela ova priča?

Svakako je istina da je za vrijeme Kromvelove vladavine kao Lorda zaštitnika države Engleske, Škotske i Irske (1653.-58.), doneseni strožiji zakoni kako bi se uhvatili svi koji drže ili prisustvuju posebnoj božićnoj liturgiji. Od 1656. godine doneseno je zakonodavstvo kojim se osigurava da se svaka nedjelja strogo poštuje kao sveti dan - Gospodnji dan. Suprotno tome, prodavnicama i tržnicama rečeno je da ostanu otvorene 25. decembra, a u Londonu, vojnicima je naređeno da patroliraju ulicama i plijene hranu za božićnu proslavu koju otkriju.


Važno je, međutim, razmotriti ove mjere u kontekstu puritanskog pokreta koji je započeo u 16. vijeku. Božić je tada, kao i sada, bio vrijeme kako dugih tradicionalnih ritual, tako i neumjerenog društvenog ponašanja. Od sredine 1500-ih, prigovore na navodno neozbiljne dopune vjerskog kalendara, poput Božića, iznijele su puritanske vođe poput Filipa Stubsa. Božić su smatrali rasipnim festivalom koji je prijetio hrišćanskim vjerovanjima i podsticao nemoralne aktivnosti. Nezadovoljstvo u puritanskoj zajednici prema festivalima dovelo je do primjene silnih zakona još prije Kromvelovog protektorata. U januaru 1645. godine, Parlament je kreirao novi Imenik za javno bogosluženje u kojem je bilo jasno da se praznični dani, uključujući Božić, ne trebaju proslaviti, već provesti s poštovanjem.

Odbijanje Božića, kao perioda radosti i slavlja, ponovilo se uredbom iz 1644. godine, kojom je potvrđeno ukidanje Božića, Vaskrsa i Pedesetnice. Od ovog trenutka, pa sve do restauracije 1660. godine, Božić je bio službeno ilegalan. Iako sam Kromvel nije pokrenuo zabranu Božića, njegov uspon na vlast sigurno je rezultirao promocijom mjera koje su ozbiljno umanjile takve proslave. Ipak, puritanska zabrana Božića pokazala se vrlo nepopularnom, pa su izbili i pro-božićni neredi.

Zato, sjetimo se koliko smo srećni što nas miris praznične trpeze i pogled na ukrašena ulazna vrata, neće učiniti podobnim za hapšenje.

 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog