Nauka

Međunarodna svemirska stanica: Igranje sa vatrom u istraživačke svrhe

Testovi za proučavanje ponašanja plamena pri nultoj gravitaciji upućuju na to da bi požari mogli biti opasniji na Mjesecu nego na Zemlјi.

Igranje sa vatrom može biti opasno, još i više kada je riječ o zatvorenoj  svemirskoj kapsuli koja pluta oko 300km  iznad Zemlјe. Ali proteklih nedelјa astronauti Međunarodne svemirske stanice (MSS) namjerno su zapalili niz plamenova u istraživanju namijenjenom proučavanju ponašanja plamena pri nultoj gravitaciji.

Naučnici koji stoje iza eksperimenta, nazvanog ''Ograničeno sagorijevanje'', kažu da će on pomoći u pobolјšavanju zaštite od požara na MSS-u i budućim lunarnim misijama, pomažući u predviđanju kako plamen može napredovati u uslovima niske gravitacije.

Dr Pol Ferkul koji radi na projektu, rekao je: "To je neposredan i najpraktičniji cilј, jer NASA može da iskoristi dobijeno saznanje za pobolјšanje odabira materijala i strategije zaštite od požara."

Na Zemlјi, gravitacija povlači hladniji i gušći zrak do dna plamena, izbacujući vruć vazduh, koji se uzdiže. Ovaj proces dovodi svjež kiseonik u vatru, a uzlazni tok vrelog vazduha daje plamenu karakterističan oblik suze.

U nultoj gravitaciji plamen može biti sferan ili može biti izdužen spolјnim protokom vazduha. Najnoviji eksperimenti nisu prvi koji MSS ''dovode do usijanja'', ali svakako detalјnije proučavaju proces.

''Uklanjanje gravitacije eliminiše prirodnu konvekciju; vrući vazduh se ne uzdiže jer nema „gore“, rekao je Ferkul.

Eksperimenti testiraju dva goriva - tkaninu koja se sastoji od pamuka i finberglasa i ploče od akrilne plastike - i testiraju kako različiti protoci vazduha i veličine kutije mijenjaju stope sagorijevanja. Požari se pale u kutiji koja je unutar druge kutije, iz bezbijednosnih razloga. U 15 do sada sprovedenih eksperimenata plamen je gorio između jednog i 22 minuta.

Prema Ferkulu, astronauti vole da pale stvari. "Oni stvarno uživaju u eksperimentima, jer su tako dobri u tome", rekao je. "imamo priliku razgovarati sa astronautima dok to rade."

Prethodni rad, istog tima, otkrio je da bi, suprotno očekivanjima, neki materijali bili zapalјivi na Mjesecu zbog manjeg potiska. To je zato što je za neke materijale konvekcioni tok tako brz da gasi plamen na Zemlјi. Međutim, prenoseći se ga Mjesec, plamen bi mogao da pogodi optimalnu tačku, tj. da dovolјno brzo uvuče svjež kiseonik, ali ne tako brzo da se vatra gasi. Eksperimenti su dizajnirani tako da omoguće bolјe predviđanje ponašanja različitih materijala u okruženjima male gravitacije.

"Život na Mjesecu je drugačije okruženje od svemirske stanice i Zemlјe, i tamo će se požari ponašati drugačije", rekao je Ferkul. "Ima razloga da verujemo da bi požari mogli biti opasniji na Mjesecu nego na Zemlјi."

Eksperimenti bi mogli da daju i novi uvid u osnovnu nauku o sagorijevanju, kao što je hemija stvaranja čađi i kako plamen zrači gasom. "Jednačine postaju značajno lakše ako se oslobodimo potiska", rekao je Ferkul. 

 

Izvor: theguardian.com 
Prevod: Frontal/D.M.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog