Svijet

“Tesla” najvrijednija američka auto kompanija u istoriji

Tesla je postala najvrijednija američka automobilska kompanija u istoriji i na berzi se sada kotira više nego tradicionalni industrijski divovi Ford i Dženeral Motors (GM) zajedno.

Premda Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kad je kompanija zabilježila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka, prenosi Novac.hr.

Iza svega stoji ekscentrični investitor, inženjer i pronalazač Ilon Riv Mask. Odrastao je u Južnoj Africi, da bi već kao 17-godišnjak emigrirao u Kanadu pa se potom stacionirao u SAD, gde je dospio u sklopu studentske razmjene.

Njegova lična vizija nije tek poslovna i zemaljska, nego i svemirska: misija mu je da izvede revoluciju u saobraćaju na zemlji i u galaksiji, smanjenje globalnog otopljenja kroz održivu proizvodnju i potrošnju energije, kao i smanjenje rizika istrebljenja ljudske rase putem kolonizacije drugih planeta.

Pored Tesle, Mask je osnivač i investitor “SpaceXa”, “OpenAIja”, “Neuralinka”, “Boring Companyja”, kao i suosnivač” SolarCityja” i “PayPala”.

Bogatstvo jednog od vodećih svjetskih tehnoloških lidera procjenjuje se trenutno na gotovo 30 milijardi dolara, a najveći dio tog kolača uglavnom je povezan s impresivnim razvojem Tesle.

 

Izvor: capital.ba

 

Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog