Nauka

Naučnici koriste matične ćelije žaba u izgradnji prvih živih robota

Istraživači predviđaju bezbroj koristi za čovječanstvo, ali takođe priznaju etičke dileme

Istraživači u SAD-u stvorili su prve žive mašine, sastavljanjem ćelija afričkih kandžastih žaba u sitne robote koji se pokreću ‘’sopstvenom parom’’, prenosi Gardijan.

‘’Ovo su potpuno novi životni oblici. Nikada ranije nisu postojali na Zemlji’’, rekao je Majkl Levin, direktor Istraživačkog centra ‘’Allen’’ na Univerzitetu Tufts u Medfordu u Masečusetsu. ‘’Oni su živi organizmi koje je moguće programirati’’.


Robotičari su skloni metalu i plastici zbog svoje snage i izdržljivosti, ali Levin i njegove kolege vide korist u pravljenju robota od biološkog tkiva. Kada su oštećeni, živi roboti mogu zacijeliti svoje rane, a nakon što izvrše zadatak, oni se razgrađuju, baš kao što prirodni organizmi propadaju kada umru.

Njihove jedinstvene karakteristike znače da bi buduće verzije robota mogle biti raspoređene u čišćenju zagađenja mikroplastiokm u okeanima, lociranje i digestiju toksičnih materija, dostavljanje lijekova u tijelo ili uklanjanje plaka sa zidova arterija, kažu naučnici.

Roboti, manji od 1mm, dizajnirani su po "evolucionom algoritmu" koji se pokreće na superkompjuteru. Program započinje generisanjem nasumičnih 3D konfiguracija od 500 do 1.000 ćelija kože i srca. Svaki dizajn se zatim testira u virtuelnom okruženju, da bi se, na primjer, vidjelo koliko se pomijera kada su aktivirane ćelije srca. Zatim se najbolji primjerci koriste za građenje daljih kreacija koji prolaze isto testiranje.

Pošto se ćelije srca ponašaju se poput minijaturnih motora, jer se spontano grče i opuštaju, pokretajući robote sve dok im zalihe energije ne isteknu. Ćelije imaju dovoljno goriva u sebi da roboti mogu preživjeti 7 do 10 dana prije nego što prestanu sa radom.

Sem Krigmen, doktorant na Univerzitetu u Vermontu, priznao je da je rad pokrenuo niz etičkih pitanja, imajući u vidu da bi buduće varijante mogle imati nervni sistem i biti izabrane zbog kognitivnih sposobnosti, čineći ih aktivnijim učesnicima u svijetu. ‘’Ono što je meni važno jeste da je ovo javno, tako da možemo da vodimo diskusiju, dok društvo i kreatori politika mogu da odluče koji je najbolji put djelovanja.’’

Izvor ćelija korištenih za ovu vrstu robota su matične ćelije afričke kandžaste žabe, Xenopus laevis, po čemu su ovi roboti dobili ime ‘’ksenoboti’’.

 

 

Prevod: Frontal/D.M.

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog