Tehnologija

Robokap postaje stvarnost – jedan pogled je dovoljan

Otkriveno je da američka policija koristi softver koji sa velikom preciznošću prepoznaje lica čak i kada su fotografije mutne. Firma koja stoji iza tehnologije može da ponudi policajcima specijalne digitalne naočare.

Sjedinjene Države je u subotu uzburkao novinski izvještaj prema kojem tajanstvena kompanija već dvije godine lokalnim policijskim snagama u Americi prodaje softver za prepoznavanje lica. 

Firma "Clearview" nudi softver koji pretražuje fotografije na društvenim mrežama i u stanju je da identifikuje osobe čak i kada su fotografije mutne ili je dio lica zaklonjen.

Prema pisanju Njujork tajmsa, iako "Clearview" od 2017. godine prodaje tehnologiju američkoj policiji, ali je to prvi put pomenuto tek krajem prošle godine u sudskim spisima u slučaju jedne pljačke na Floridi.

Ideja za takav softver se rodila 2016, a pokretači su bili australijski preduzetnik Hoan Ton Tat i Ričard Švarc, tada bliski saradnik bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija. Navodno je ideja privukla krupne investitore kada je uočeno da bi softver mogao dobro da se unovči prodajom policiji.

Na insistiranje novinara da odgovori da li pretragom fotografija sa Fejsbuka krši uslove te društvene mreže, Ton Tat je odgovorio: „Mnogi to rade. Fejsbuk to zna“.

U Kini već realnost

"Clearview" tvrdi da je njihov softver već pomogao da se riješe brojni slučajevi zlostavljanja djece ili krađe identiteta iako, kako piše Tajms, za to nisu ponuđeni nikakvi dokazi. Softver navodno u 75 odsto slučajeva uspješno prepoznaje osobu.

Izvještaj je pojačao strahove u pogledu povrede privatnosti, a mnogi korisnici društvenih mreža su pojavu tog softvera nazvali „distopijskom“.

Ton Tat je priznao medijima da program teoretski omogućava da policajci nose specijalne digitalne naočare te jednim pogledom na nečije lice dobiju podatke o toj osobi. Nešto poput Robokapa, super-policajca iz američkog filma. Međutim, australijski preduzetnik tvrdi da tu tehnologiju još neće nikome prodavati.

U Kini su vrhunski softveri za prepoznavanje lica već u upotrebi od strane vlasti. Od decembra je na snazi zakon koji zahtjeva da svaki kupac telefonske SIM kartice mora da skenira lice i taj biometrijski podatak biva registrovan zajedno sa brojem telefona. Takva aplikacija već se koristi u školama, javnom prevozu ili koncertnim dvoranama.

Do sada se mislilo da Sjedinjene Države nemaju ovako preciznu tehnologiju za prepoznavanje lica. Na istom tragu su Rusija, Francuska i Velika Britanija.

Sa druge strane, Njemačka se broji u industrijske zemlje sa najmanje sigurnosnih kamera na javnim mestima. Ovdje ne postoji zakonski okvir za primjenu tehnologije prepoznavanja lica, premda su već izvođeni pilot-projekti.


Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li će izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete uticati na slobodu govora u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog