BiH

Dužnici napuštaju državu, krediti ostaju

Banke pokrivene hipotekama, mjenicama, osiguranjima, a vrijeme će pokazati da li će tražiti još neko sredstvo i da li će dužnike juriti po bijelom svijetu.

Sve više ljudi u potrazi za poslom napušta region, što posebno pogađa tržište rada. Međutim, problem se proširio i na bankarski sektor. 

Oni koji odlaze imaju kredite, a banku nerijetko ne obavještavaju o svojim planovima, što nameće pitanje naplate potraživanja. Direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini Berislav Kutle prije nekoliko dana je ukazao na ovaj problem. 

Riječ je o problemu koji se počeo pojavljivati i koji sada banke pokušavaju regulisati svaka na svoj način. Sada imamo situaciju da su krediti osigurani preko osiguravajućih društava, međutim, osiguravajuća društva ne osiguravaju uslovno rečeno taj vid prevare, jer osiguravajuće društvo nema obavezu vraćanja i onda to banke moraju naplatiti iz svojih izvora. To znaju i banke koje sada traže načine kako i kome uz tu garanciju vraćanja dodati još neki dodatan uslov kako bi se ovakav problem, koji se ne može spriječiti, doveo na razumnu mjeru i kako bi se regulisala mogućnost da neko dobije kredit, ode i ne vraća ga, istakao je Kutle.

Prema njegovim riječima , neophodan je, prije svega, internacionalni rad.

– Potrebno je raditi na povezivanju BiH s drugim državama, pogotovo s Njemačkom i Irskom, kako bi se moglo doći do mjesta prebivališta onoga ko je podigao kredit i otišao, te mu nametnuti obavezu vraćanja – rekao je Kutle.

Da li će bankari juriti dužnike po bijelom svijetu – pokazaće vrijeme. Mnogi koji odlaze na rad ili sada već i trajniji život u inostranstvu na to su se odlučili upravo zato što s postojećim zaradama nisu mogli da izdrže teret prezaduženosti, najčešće stambenih kredita. 

Međutim, to što neko ode iz zemlje ne znači da prestaje da plaća tu obavezu. Naprotiv, od većih zarada u stranoj zemlji neki to nastavljaju da čine, a ima i slučajeva da se s bankom „raskusuraju”.

Izvjesno je da će se bankari na svaki način boriti protiv nenaplativih zajmova, jer su oni, između ostalog, razlog viših kamata. Jer, ono što ne zarade na jednom klijentu prihoduju od drugog. Sem toga, zbog loših zajmova centralna banka im blokira sredstva za rezervacije, tako da im ne ostaje za kreditiranje, što im je osnovni izvor prihoda.

 

Izvor: Politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog