BiH

Za osnivanje firme u Federaciji BiH potrebno 80 dana i 13 procedura

Prema posljednjem izvještaju Svejtske banke "Doing bussines 2020", Bosna i Hercegovina se našla na 184. mjestu prema proceduri registracije pravnih lica, što je svrstalo u najgore rangirane zemlje u regionu.

U FBiH potrebno je u prosjeku 80 dana i 13 različitih procedura za osnivanje firme.


(Infografik rađen na osnovu procedura registracije u Kantonu Sarajevo)

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić napisao je na svom Fejsbuk profilu da nas upravo zbog dugotrajnih procedura i lošeg rangiranja mnogi investitori  zaobilaze i odlaze u druge zemlje.

"Iako danas živimo u vremenu interneta i informacionih tehnologija, gdje se može uraditi programsko rješenje, gdje osoba može putem interneta podnijeti zahtjev za registraciju firme, pa čak i za jedan dan, da se zaobiđe silno ovjeravanje i kopiranje dokumenata, naša stvarnost je drugačija. Zbog dugotrajnih procedura i lošeg rangiranja, mnogi investitori nas zaobilaze i odlaze u druge zemlje.

Treba napomenuti da ima općina u BiH gdje se firme mogu brzo registrovati, problem ostaje u tome da se podaci za izvještaj prikupljaju na osnovu registracije u Kantonu Sarajevo", napisao je Hadžić.

On je istakao i spremnost da se volonterski uključi u izradu programskog rješenja, kako bi se sve ove procedure smanjile.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog