Zanimljivosti

Zeleni Beč – „žeton za kulturu“ uz vožnju gradskim prevozom

Beč je grad koji je poznat po efikasnom javnom prevozu. Tim za zaštitu kvaliteta vazduha, predstavio je mobilnu aplikaciju pomoću koje stanovnici koji koriste gradski prevoz, bicikl ili idu pješke, mogu dobiti besplatnu ulaznicu za muzej ili za predstavu.

 Oko 1.000 korisnika će od 26. februara testirati aplikaciju za pametne telefone. Testiranje je ograničeno na šest mjeseci, i ako rezultati budu uspješni, aplikacija će biti predstavljena široj javnosti.

Aplikacija funkcioniše putem sistema za praćenje koji prepoznaje korišćeni način prevoza i izračunava uštedu ugljen-dioksida, u poređenju sa automobilom.

Žetoni se mogu besplatno zamjeniti u četiri kulturne institucije koje učestvuju u projektu, Bečki muzej istorije grada, umjetnički izložbeni prostor, pozorište i klasično koncertno mjesto.

Austrijska koaliciona vlada u kojoj učestvuju konzervativci i zeleni, koja je početkom januara zvanično preuzela dužnost, želi do 2040.godine da postigne neutralnost ugljenika, što je deset godina prije evropskog plana.

Zahvaljujući sistemu praćenja koji prepoznaje vrstu korišćenog prevoza, ušteda od dvadeset kilograma ugljen dioksida, u odnosu na isti put pređen u automobilu osigurava pravo na „žeton za kulturu“.

Autorka projekta Kristina Hubin rekla je da se žeton može u prosjeku zaraditi, ako se za dolazak i odlazak s posla petnaest dana koriste alternativna prevozna sredstva.

„Smanjenje ugljen dioksida želimo nagraditi kulturnim doživljajem“, rekao je gradski poslanik zadužen za digitalizaciju Peter Hanke na konferenciji za novinare.

 

Izvor: RTS

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog