Tehnologija

Napravljene savitljive baterije

Istraživači sa Stenford univerziteta razvili su specijalnu savitljivu i rastegljivu bateriju koja je u stanju da čuva energiju na mnogo sigurniji način od sadašnjih baterija.

Upotreba polimera na bazi plastike za ovu namjenu nije nova u istraživanjima, ali su prethodni polimeri bili napravljeni u formi gela koji je ponekad curio ili se palio.

Ova nova baterija je zbog svoje fleksibilnosti i savitljivosti idealna za upotrebu na nosivim uređajima, kao što su pametni telefoni ili uređaji koji bi se koristili na određenim komadima odjeće.

Dosadašnje baterije koje su se koristile u takvim slučajevima su čvrste i zbog toga su morale da budu male kako ne bi smetale korisnicima.

Nove, savitljive baterije mogle bi praktično da budu dio odjevnog predmeta, pa prema tome bi mogle da budu i mnogo većeg kapaciteta. A pošto koriste polimer elektrolite, koji su mnogo sigurniji od tečnih elektrolita, izbjegava se mogućnost njihovog curenja ili samozapaljivanja.

Tokom testiranja, baterije su uspjevala da zadrže svoje energetske osobine čak i kada su bile presavijane, stezane ili razvlačene do duple veličine u odnosu na originalne dimenzije.

Za sada je problem kapacitet, jer ove baterije mogu da čuvaju otprilike polovinu energije u odnosu na klasične baterije istih dimenzija. Međutim, istraživači vjeruju da će vremenom riješiti i prevazići taj problem.

Oni očekuju da će u narednih 12 do 18 mjeseci moći da ponude proizvođačima potpuno testiranu tehnologiju upotrebljivih fleksibilnih baterija, piše PC Press.

 

Izvor:B92
Twitter
Anketa

Da li će izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivičnog djela uvrede i klevete uticati na slobodu govora u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog