VIDEO

Najviše selo u BiH očaralo National Geographic (VIDEO)

Na gotovo 1500 metara nadmorske visine nalazi se Lukomir – najviše naseljeno selo u Bosni i Hercegovini, koje propada opštini Konjic.

Ovo planinsko mjesto jedinstveno je po svojim kamenim kućama, koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta.

Lukomiru je nemoguće prići, osim na skijama ili pješice već sa dolaskom prvog snijega u decembru, sve negdje do aprila, a ponekad i duže.

Selo je smješteno na južnim obroncima Bjelašnice, a na osnovu stećaka iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okoline Stoca, koji su zbog izuzetno bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim dijelom su se ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.

Ugledni časopis National Geographic nedavno je objavio reportažu o Lukomiru.

Glavni razlog jedinstvenosti Lukomira krije se u činjenici da izgleda kao i prije stotinu godina. Većina mjesta u Bosni se promijenila, ali ovo selo je ostalo isto. Sada je to mjesto mira – navedeno je u tekstu National Geographic-a.

 

Izvor: seesrpska.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog