Tehnologija

Умјетник преварио „Гугл мапе“, изазвао лажну узбуну (ВИДЕО)

Умjетник Симон Векерт изазвао је оглашавање аларма за саобраћајну гужву на апликацији „Гугл мапе“ тако што је 99 мобилних телефона са укљученим лоцирањем провозао ручним колицима улицама Берлина.

Векерт, који је свој перформанс назвао Хаковање Гугл мапа, прошетао је Берлином вукући у колицима коришћене телефоне које је позајмио од пријатеља или изнајмио од компанија за производњу паметних телефона.

Умjетник је на Јутјубу објавио снимак како шета празним улицама у близини рijеке Шпреје, али је успiо да превари Гугл мапе да закључе да се телефони лагано крећу кроз саобраћај. 

Апликација је тако издала упозорење на саобраћајну гужву у улицама којима се кретао, преноси Си-Ен-Ен.

Векерт је у саопштењу напоменуо да је, стварајући виртуелну саобраћајну гужву, прошао и поред канцеларија „Гугла“ у Берлину.

Умjетник је навео да његов рад истиче „сљепило“ које се ствара када људи мисле да су подаци објективни, недвосмислени и лишени интерпретација.

Портпарол „Гугла“ схватио је Векертову поруку као добронамјерну.

„Било у аутомобилу, колицима или на камили, волимо креативну употребу апликације Гугл мапа јер нам то помаже да наше мапе буду све боље“, рекао је портпарол.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog