Kultura

48.ФЕСТ доноси свјетске хитове

Филм "Јојо Рабит" редитеља Таикија Ваититија који је добио шест номинација за Оскара, међу којима и за најбољу споредну женску улогу глумици Скарлет Јохансон, само је један од интригантних наслова који ће се наћи на 48. ФЕСТ-у од 28. фебруара до 8. марта.

 Публика у неколико београдскиох биоскопа имаће прилику да погледа наслове различитих свјетских кинематографија, међу којима филм "Оптужујем" прослављеног редитеља Романа Поланског са Жаном Дижарденом у главној улози, потом филм "Осиња мрежа" са Пенелопом Круз и Гаелом Гарсијом Берналом у насловним улогама, остварења "Пламена јерес", "Почасни гост", "Глорија Мунди", "Истина" са Катрин Данев, Жилијет Бинош и Итаном Хоуком, као и домаће филмове "Отац", "Сумрак у бечком хаустору".

Комедија "Јојо Рабит" кроз сатиру смјешта радњу фима у вријеме Другог свјетског рата, када се поглед на свијет њемачког дјечака по имену Јојо потпуно руши, док открива да његова мајка крије јеврејску дјевојчицу на њиховом тавану. Јојо мора да се суочи са својим слијепим национализмом, у чему му помаже само његов имагинарни пријатељ Адолф Хитлер.

Редитељ Оливије Асајас у француско-шпанско-белгијској копродукцији "Осиња мрежа" говори о неколико кубанских обавјештајаца који се деведесетих година представљају као дисиденти. Приказују се догађаји који су имали огроман утицај на наша размишљања о терору, трговини дрогом и међународним односима. Филм је приказан на фестивалу у Венецији, а главне улоге играју Пенелопа Круз, Гаел Гарсија Бернал, Едгар Рамирез и други.

Филм "Оптужујем" редитеља Романа Поланског осврће се на чувену аферу када је 1895. године млади француски официр јеврејског поријекла Алфред Драјфус ражалован због сумње да је њемачки шпијун. Драјфус је осуђен на доживотно изгнанство на Ђавоље острво. Међу свједоцима његовог понижења нашао се и мајор Жорж Пикар, промовисан у начелника контраобавјештајне службе која је пратила Драјфуса. Међутим, када Пикар открије да се тајне и даље одају Нијемцима упада у опасну мрежу превара и корупције које постају пријетња, не само његовој части него и његовом животу.

У главном такмичарском програму на овогодишњем ФЕСТ-у наћи ће се и француско-италијанска драма "Глорија Мунди" редитеља Роберта Гедигана која је свјетску премијеру имала у Венецији. У Марсељу се окупља породица поводом рођења дјевојчице Глорије. Али, упркос радости, млади родитељи су у тешкој ситуацији. Покушавајући да саставе крај с крајем, повезују се са Глоријиним дједом, који је управо изашао из затвора.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog