Zanimljivosti

Adolescencija ne pogađa samo ljude

Ljudi nisu jedini koji prolaze kroz pubertet dok hormoni preplavljuju tijelo i izazivaju promjene raspoloženja iz dana u dan. Naučnici su otkrili da krave prolaze kroz sličnu fazu emocionalne zbrke koja remeti njihove inače prilično stabilne ličnosti.

Nalazi su proizašli iz opsežnih posmatranja Holštajn rase goveda, tj. njihovog sazrijevanja. ‘’Naše istraživanje identifikovalo je periode nedosljednosti osobina ličnosti tokom puberteta’’, rekla je Nina Fon Kajzerlink, profesor na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi.

Neke životinje postaju stidljivije tokom puberteta, a druge pak smjelije. Neke postaju manje zainteresovane za upoznavanje sa novim ljudima ili predmetima, dok druge opet suprotno.

Istraživanje osvjetljava ovo nedovoljno proučeno područje. Prethodni pokušaji utvrđivanja ličnosti stoke u različitim dobima otkrili su da su oni relativno stabilni u mladosti i odrasloj dobi. Pubertet je, međutim, bio misterija.

Nalazi, objavljeni u ‘’Royal Society Open Science’’, ukazuju na to da iako krave imaju stabilne ličnosti kao telad i u odrasloj dobi, ali u pubertetu njihovo ponašanje postane manje predvidljivo.

Naučnici se nadaju da će razumijevanje ličnosti goveda i njihovo razlikovanje sa godinama, pomoći u poboljšanju zdravlja životinja i proizvodnih praksi. Prethodne studije su otkrile da krave koje su pod stresom manje jedu, sporije rastu, imaju slabiji imunološki sistem i proizvode manje mlijeka.

 

Izvor: theguardian.com

Frontal/D.M.

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog