Kultura

У Београду почиње 48. ФЕСТ

На Међународном филмском фестивалу /ФЕСТ/, који почиње вечерас у Београду, до 8. марта биће приказано 300 остварења, од којих 20 из 17 земаља у оквиру главног такмичарског програма.

 Током 48. ФЕСТ-а, чији је слоган "Скупљачи емоција", биће приказано 98 играних филмова, три документарца и једна серија.

У главном такмичарском програму биће приказани филмови из Француске, САД, Ирана, Италије, Грчке, Словеније, Аустралије, Бугарске, Бразила, Чешке, Сјеверне Македоније, Судана, Саудијске Арабије, Хрватске, Данске, Колумбије, те Србије.

О најбољима ће одлучити петочлани међународни жири у којем су словеначки глумац Себастијан Каваца, српска глумица Наташа Нинковић, хрватска редитељка Дана Будисављевић, њемачки глумац Клеменс Шик и редитељ из Србије Никола Љуца.

ФЕСТ ће посебну почаст одати једном од највећих глумаца југословенске кинематографије Бекиму Фехмијуу поводом деценије од његове смрти.

Као знак сјећања на Фехмијуа /1936-2010/ биће приказана ретроспектива његових филмова, а његов лик има централну улогу у визуелном идентитету 48. ФЕСТ-а.

ФЕСТ ће вечерас отворити филм "Отац" Срдана Голубовића, а на свечаном затварању ће чувени холивудски глумац Џон Малкович извести музичко-сценски перформанс под називом "Музички критичар".

Осим Малковича, лауреати награде "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности су глумица Мира Бањац и редитељ Коста Гаврас.

На овогодишњем ФЕСТ-у, уз низ традиционалних, уведен је и нови програм - ФЕСТ фокус, који је настао из потребе да се додатно скрене пажња на ауторска остварења која храбрим избором тема то заслужују.

На ФЕСТ-у ће бити приказани најновији филмови Маријел Хелер, Романа Поланског, Атома Егојана, Клинта Иствуда, Џима Џармуша, Вудија Алена, Андреја Кончаловског, Теренса Малика, Оливијеа Асајаса.

Публика ће моћи да гласа за најбољи европски филм из главног такмичарског програма, а награду за побједника спонзорисаће Делегација ЕУ у Београду, која је и прошле године подржала ФЕСТ.

Програм Класик ове године посвећен је и стваралаштву недавно преминуле глумице Неде Арнерић.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog