BiH

Hadžič: Šta će se dešavati u ekonomiji zbog uticaja COVID-19?

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić napravio je infografiku o tome šta će se dešavati u ekonomiji zbog uticaja COVID-19, te ukazuje na utrku između Agregatne ponude i Agregatne potražnje.

Infografik se satoji od pet kategorija: Šok ponude, Pad potražnje, Novi pad ponude, Novi pad potražnje i Nestajanje ekonomskog viška.

Šok ponude

Hadžić smatra da COVID-19 može izgledati kao snažan šok, te da može doći do poremećaja u globalnim lancima snabdijevanja. Karantinska i socijalna distanca u cijelom svijetu smanjuje ponudu radne snage, tzv. Agregatna ponuda.
 
Pad potražnje
 
Kada je u pitanju pad potražnje, Hadžić ističe nesigurnost u vezi s vremenskim tokom bolesti i neizvjesnost o ekonomskim politikama vlade. On ističe da će nezaposleni radnici izgubiti prihod od plata, posebno u pogođenim industrijama (npr. turizam, ugostiteljstvo, prerađivački sektor). Domaćinstva, koja mogu, će povećati uštedu iz predostrožnosti, a firme kojima nedostaje likvidnost su oprezne sa ulaganjima dok se situacija ne riješi.

Novi pad ponude
 
Hadžić smatra da firme nisu likvidne da bi ispunile preuzete obaveze, suočene su s manjom potražnjom i zbog toga su prisiljene podnijeti zahtjeve za prestankom rada.
 
Novi pad potražnje
 
Radnici koji ostaju bez posla zbog zatvaranja firmi više nemaju prihode i prema tome manje troše novca, što na kraju dodatno smanjuje agregatnu potražnju.
 
Nestajanje ekonomskog viška
 
Kontrakcija u Ponudi dovodi do smanjenja Potražnje, što dalje dovodi do smanjenja Ponude, što dodatno dovodi do velikog nestajanja ekonomskog viška.
 
 
 
Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog