Vijesti

Zabilježeno 99 prekršaja u vezi sa vanrednim stanjem, sankcionisano 44 građana

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 44 građana u Republici Srpskoj.

Prekršajno je sankcionisano 55 građana koji nisu poštovali Zaključak Republičkog štaba o zabrani kretanja u dane vikenda izvan mjesta njihovog prebivališta/boravišta, a koji se odnosi na period subotom od 12,00 časova do nedjelje u 18,00 časova.

Podsjećamo, od ove zabrane su izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na www.vladars.net  i www.mup.vladars.net) i lica kojima MUP RS izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem). 

Evidentirano je jedno lice koja je prekršilo izrečenu mjeru izolacije i kojem je uručen prekršajni nalog, kao i tri krivična djela protiv zdravlja ljudi: 

- Oko 20,50 časova policijski službenici Policijske stanice Srbac su u mjestu Povelič, opština Srbac lišili slobode N.M. iz Srpca, koji je upravljajući sa putničkim motornim vozilom prekršio Naredbu o zabrani kretanja u vremenu od 20,00 do 05,00 časova. Izvršenom kontrolom utvrđeno je da je licu istekla potvrda o registraciji putničkog vozila, te je isti odbio da se podvrgne alkotestiranju, čime je počinio i prekršaj iz čl. 208. i 220. ZOOBS-a BiH. 

- U Ulici Miloša Obilića od strane nepoznato lica lica izvršena je provala u kiosk „Minutica“ vlasništvo „Glas Srpske“. Policijski službenici su izvršili uviđaj, a tužilac OJT Banjaluka se izjasnio da se radi o KD Teška krađa, a s obzirom da je počinio navedeno KD u vrijeme policijskog časa, počinio je i KD Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije. 

- Policijski službenici PS Banja Luka Obilićevo su u Krfskoj ulici u Banjaluci  zatekli nepoznato lice lice koje nije postupilo po mjeri Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske. Utvrđeno je da se radi o licu A.P. iz Banja Luke, koji kod sebe nije imao dozvolu za kretanje. Kod istog je uočena manja vrećica u kojoj se nalazio alat, pogodan za vršenje provala, zbog čega je isti lišen slobode. Tužilac se izjasnio da se radi o KD Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji Republike Srpske.


Frontal

 

Blog