Svijet

Италија: Немојте да нас вријеђате – Русија није постављала услове за пружање помоћи

Италијански премијер Ђузепе Конте назвао је изузетно увредљивим алудирање на то да је Русија наводно постављала услове за пружање помоћи Италијанима у борби против вируса корона.

„Велика је увреда за италијанску Владу мислити да помоћ коју добијамо од Русије, Кине или других земаља може да утиче на геополитички став Италије. То је велика увреда, не само за мене, већ и за руског предсједника Владимира Путина“, рекао је он у интервјуу за „Би-би-си“.

Конте је истакао да не постоји политичка позадина у ономе што се тренутно догађа.

„Путин и ја смо обавили дугачак телефонски разговор. Желим да истакнем да руски предсједник никада није желио да искористи ситуацију у Италији за вршење притиска док је исказивао солидарност са италијанским народом. Русија то никада није тражила, нити је икад на тако нешто помислила“, закључио је италијански премијер.

Истовремено, италијански министар иностраних послова Луиђи ди Мајо истакао је да је Москва показала гест помоћи и солидарности.

Раније је амбасадор Русије у Италији Сергеј Разов изјавио да руски војници у Бергаму раде у „самом паклу" заједно са италијанским колегама, и истовремено је оцијенио њихов рад као херојство.

Припадници руске војске утоварују у теретни авион медицинску опрему и специјална возила за дезинфекцију намењене Италији

Подсетимо, 15 авиона Ил-76 руских ваздухопловних снага са војним специјалцима и опремом за помоћ у борби против пандемије вируса корона стигло је у Италију између 22. и 25. марта, како би пружили помоћ у борби против Ковида-19. 

Широм свијета од новог корона вируса обољело је више од 1,5 милиона особа, преминуло је више од 88.000, а оздравило је око 330.000 људи, преноси сајт ворлдометерс.

У Италији је забиљежено највише смртних случајева - 17.669. Кинески предсједник Си Ђинпинг упозорио је на "нове тешкоће и изазове" и ризик од другог таласа заразе Ковидом-19.

 

Извор: sputniknews.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog