Svijet

Британија од сутра на људима тестира вакцину за коронавирус

У Великој Британији од четвртка ће почети тестирање вакцине против вируса ковид-19 на људима, изјавио је британски министар здравља Мет Хенкок и додао да вакцина коју су развили научници са универзитета Оксфорд има 80 одсто шанси за успех.

За то истраживање биће издвојено 20 милиона фунти, рекао је Хенкок, преноси Танјуг.

Тим са института Џенер на Оксфорду почиње производњу вакцине пре него што је тестирање завршено како би обезбедили милион доза до септембра.

Хенкок је истакао да је развијање вакцине „несигурна наука”, али да су два тима постигла „брзи напредак” и да ће бити подржани.

„У исто време уложићемо у производњу, тако да ако било која од ових вакцина делује, она ће бити доступна Британцима што пре”, рекао је Хенкок и упозорио да ипак ништа у овом процесу није сигурно.

Вакцина је направљена од безопасног вируса шимпанзе који је генетски конструисан да носи део коронавируса, а како се наводи, та техника је већ показала да ствара снажне имунолошке одговоре код других болести.

Споразум о производњи вакцина већ је постигнут са три произвођача и неколико у иностранству.

Професорка Сара Гилберт са Универзитета Оксфорд рекла је да се нада да ће до 500 особа бити део тестирања до средине маја и да ће само истраживање бити контролисано.

„Пратићемо пацијенте и тражити од њих да нас контактирају уколико добију симптоме коронавируса и онда ћемо видети ко се инфицирао”, рекла је она.

У међувремену је и Краљевски универзитет у Лондону почео још у фебруару тестирање вакцине на животињама, док се клиничка тестирања очекују у јуну.

У свету се развија више од 70 вакцина против коронавируса, а Велика Британија је једна од ретких која ће је већ тестирати на људима.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog