SARS-CoV-2

Nova studija – Moguće da je broj slučajeva COVID-19 u Kini četiri puta veći od zvaničnog broja

Broj slučajeva COVID-19 u kontinentalnoj Kini mogao je biti i do četiri puta veći od službenog broja ako se primijeni šira definicija slučaja.

Akademici sa Univerziteta u Hong Kongu procjenjuju da je do 20. februara u Kini moglo biti 232 000 slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2, a ne 55 508 slučajeva, koliko su kineske vlasti prijavile do tog datuma. Istraživači tvrde da bi pravi broj slučajeva bio mnogo veći da je Kina primjenjivala širu definiciju slučaja COVID-19 od samog početka epidemije.

Oni su analizirali sedam različitih verzija definicije slučaja u Kini, između 15. januara i 3. marta, a prema studiji, definicija slučaja bila je u početku „uska“, da bi se kasnije proširila na blaže slučajeve i slučajeve bez poveznica sa gradom Vuhan, prenosi britanski Independent.

Akademici procenjuju da je procenat otkrivenih infekcija porastao za 7.1 puta između prve i druge definicije, 2.8 puta između druge i četvrte, a za 4.2 puta između četvrte i pete definicije slučaja.

Prognoza o broju slučajeva koja se navodi u studiji, zasniva se na primjeni pete definicije slučaja od početka epidemije virusa SARS-CoV-2.

''Da je peta verzija definicije slučaja primijenjena tokom epidemije, sa dovolјnim kapacitetom testiranja, procjena je da bi do 20. februara 2020. godine, u Kini bilo 232 000 ... potvrđenih slučajeva za razliku od 55 508 potvrđenih slučajeva kako stoji u izvještaju'', navodi se u studiji.



Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog