Svijet

Kada će Evropa ublažiti ograničenja na putovanja?

Pola miliona maski podijeljeno je danas na stanicama širom Pariza, a Francuska će sljedećeg mjeseca ublažiti ograničenja javnog prijevoza.

Ali, iako evropski čelnici žele ubrzati ekonomiju pogođenu pandemijom Kovid-19,  ostaje pitanje kako nastaviti kretanje ljudi.

Sindikati su izrazili bojazan kod Francuza koji će pustiti ljude da se slobodno kreću s maskom od 11. maja na putovanjima do 100 km.

I Njemačka je upozorila na globalna putovanja do 14. juna, piše Bi-Bi-Si.

Zajedno s nekoliko drugih država članica EU, Njemačka je prošlog mjeseca zatvorila neke svoje kopnene granice kako bi pokušala suzbiti širenje koronavirusa i vratila 240 000 njemačkih putnika iz inostranstva.

Vlade EU moraju odlučiti kako obnoviti javna kretanja, kako unutar svojih zemalja, tako i šire.

Turizam čini 10% ekonomskog učinka 27-članog bloka, a ministri EU-a ove su sedmice predložili moguće turističke koridore između zemalja članica.

Avionske kompanije snažno su pogođene prizemljenjem aviona i 12 država EU zatražilo je izmjenu pravila putovanja kako bi aviokompanije putnicima mogle nadoknaditi vaučere, a ne gotovinu za otkazane letove.

Odluka Francuske da zahtijeva maske u vozovima i autobusima uslijedila je nakon njemačkog poteza ove nedjelje.

Premijer Eduard Filipe rekao je da neće biti neograničenog putovanja od 11. maja, već će Francuska biti podijeljena na crvene zone, gdje Kovid-19 još uvijek kruži, i na zelene zone gdje je to manji rizik. Moraće se poštovati socijalna distanca u metrou u Parizu, a usluge bi se trebale povećati sa trenutnih 30% kapaciteta na 70% nakon 11. maja. 

Izvan EU, Srbija planira da ponovo pokrene javni prevoz sljedeće nedjelje, ali sindikat saobraćajnih radnika u glavnom gradu Beogradu upozorio je da nema dovoljno vozača ili vozila da osiguraju socijalno distanciranje putnika.

Nekoliko evropskih zemalja se još uvijek nada da će svoje plaže ponovo otvoriti na vrijeme za ljetnu turističku sezonu.

Francuska je saopštila da nijedna plaža neće biti otvorena barem do juna, a španski premijer Pedro Sančez kaže da je ponovno otvaranje plaža krajem juna dio četverofaznog plana njegove vlade da se vrati na "normalno stanje".

Putovanje iz jednog dijela Španije u drugi biće takođe ograničeno do juna.

U Belgiji su se gradonačelnici gradova uz obalu Sjevernog mora dogovorili da do 8. maja donesu odluku o tome kako ograničiti pristup plaži i „spasiti ljeto Belgijancima“.

Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli zatražio je stvaranje "turističkih koridora" između zasebnih zemalja EU-a, dok će epidemiolozi odlučiti o neophodnim pravilima za kretanje.

Veći dio južne Evrope svoju ekonomiju oslanja na turizam, a objavljeno je da bi češki turisti mogli u Hrvatsku u julu i avgustu.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog