Svijet

Muzej posvjećen Holokaustu gdje možete razgovarati sa hologramima preživjelih (VIDEO)

Jedinstvena izložba pod nazivom "Nova dimenzija svjedočenja" u Muzeju i edukativnom centru za Holokaust u Illinoisu pruža odgovre na hiljade pitanja o Holokaustu, a odgovore pružaju oni koji su preživjeli.

U potpuno mračnom pozorištu, gledatelji su ostali začuđeni kada se na pozornici pojavio čovjek u osamdesetim godinama i počeo da odgovara na pitanja o svom djetinjstvu. 
 
Taj čovjek, Aron Elster iz Čikaga pričao je o svom bjektsvu iz geta Solokov u Poljskoj kada je imao 10 godina. Tokom Drugog Svjetskog rata kao dječak se skrivao pune dvije godine u mračnom i prljavom potkrovlju. 
 
Odgovarao je na pitanja gledalaca, pričao o svojoj sestri i porodici, svjedočenje koje je ganulo sve pristutne, ali Aron nije bio u prostoriji sa njima. 
 
Publika je razgovarala sa hologramom koji je stvoren prije dvije godine. 


 
Hologram je razvijen od strane Instituta za kreativnu tehnologiju Univerziteta u Sjevernoj Kaliforniji zajedno sa USC Soah Fondacijom. Ovu Fondaciju je osnovao slavni režiser Stiven Spilberg 1994. godine kako bi se sačuvala svjedočenja osoba koja su preživjela Holokaust i druge genocide. 
 
U muzeju u Illinoisu posjetioci mogu pronaći ove holograme. Prije nego što se započne sa razgovorom, prikazan je kratki uvodni video u kome je sažeta životna priča preživjelog. Poslije toga narator izgovara riječi: 
 
"Ali ja imam još puno toga da ispričam. Sada želim da mi postavite pitanja". 
 
Nakon toga se prelazi u interaktivni sistem, prenosi portal "The Times of Israel". 
 
Hologrami mogu na uvjerljiv način da odgovore na hiljade pitanja. Radi na sličan način kao Siri, lični asistent iz Epla. Koriste se sistemi za prepoznavanje glasa kako bi se odgovorilo na pitanja birajući ključne riječi. 
 
Projekat je nadgledan od strane Heder Majo, direktorke "Prikaza stvarnosti" gdje se bave dizajnom izložbi i interaktivnim pripovjedanjem. Ovakve izložbe služe da se stvori ili da se proširi znanje o Holokaustu na način na koji će zauvijek ostati kod gledalaca, poručila je Heder. 
 
"Nju Jork Tajms" je snimio dokumentarac o ovom projektu pod nazivom "116 kamera". 
 
Širom Amerike i Kanada, muzeji i kulturni cenrti posvjećeni Holokaustu uvrstiće ovu izložbu u svoje postavke. 


 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog