Zanimljivosti

"Ne želim da ostrvo postane omiljeno odredište za odmor bogatih"

Brendon Grimšo, bio je urednik novina iz Jokšira u kasnim tridesetima, kada je uradio ono što drugi čine samo u snu, kupio je napušteno ostrvo u Indijskom okeanu.

Brendon je 1962. godine kupio maleno nenaseljeno ostrvo na Sejšelima, ostrvo Mojen, za 8.000 funti. Sve do smrti, 2012. godine, živio je sam na ostrvu brinući se o pticama i o 120 ostrvskih kornjača, piše Dejli Mejl.


U intervjuima je ostrvo opisivao kao "neprobojni grm s malo znakova faune. Da biste stigli s jedne na drugu stranu potrebno je plivati ili voziti se čamcem."

Ostrvo koje je Brendon kupio za samo 8.000 funti, smješteno je u blizini ostrva koje su kupili arapski i ruski milijarderi. Za razliku do njih, Brendon nije gradio velike i skupocjene građevine. Naprotiv, kuću je sagradio od drveta.

No, nije sve bilo ovako idilično kada ga je te 1962. godine kupio. Ostrvo je bilo toliko obraslo niskim rastinjem da kokos nije mogao pasti na zemlju.

Prvi izazov nakon što je kupio ostrvo bio je presjecanje staze kroz grmlje kako bi se moglo tačno vidjeti šta ostrvo može ponuditi i šta treba učiniti. Izgradio je oko 5 kilometara staze.

Uz pomoć lokalnog čovjeka po imenu Rene Laforten, kojega je angažovao da mu pomogne, zasadio je 16.000 stabala. Ostrvo je privuklo oko 2.000 novih vrsta ptica i više od stotinu džinovskih kornjača koje su u ostatku svijeta, uključujući i Sejšele, već bile na ivici izumiranja.


Jednom prilikom je na pitanje novinara da li je ikada bio usamljen, odgovorio: "Da, samo jednom u životu - kada sam živio u postelji u Londonu. Tada sam bio jadan, ali nikad ovdje."

Saudijski princ jednom mu je ponudio 50 miliona dolara za ostrvo Mojen, ali i mnogi bogati posjetioci takođe su pokušavali kupiti ostrvo. Međutim, Brendon nikada nije pristao da ga proda.

„Siguran sam da postoje ljudi koji bi željeli da ovo ostrvo preuzme jedan od multi-milionera“, rekao je Grimšo 2008. za Fajnenšel Tajms.

"Jedini razlog zbog kojeg bi neko htio da kupi ovo ostrvo je gradnja velikog hotela. Ne želim da ostrvo postane omiljeno odredište za odmor bogatih."

Njegov stav učinio ga je tada ljubimcem konzervatora i on je bio tema dokumentarca "Zrno pijeska" koji je pokrenuo inicijativu da ostrvo bude proglašeno nacionalnim parkom Sejšela. Taj je cilj postignut 2008. godine.

„Brendon je moderni Robinzon Kruso“, kazao je Džoel Morgan, ministar okoline za Sejšele. "On je prirodnjak, konzervator i prokleti marljivi radnik."

Zahvaljujući Brendonovim naporima, na nekada napuštenom ostrvu daas živi dvije trećine faune Sejšela.

Nacionalni park Mojen može se pohvaliti veličanstvenom ponudom divljih životinja, zajedno s 40 vrsta palmi, uključujući egzotičnu "bwa-bannann" (poznatu kao drvena banana) i 13 vrsta kokosa.

Danas je glavna ostrvska industrija turizam, a poznato je po predivnim plažama. Restoran na plaži je utočište za turiste, a iza restorana je kuća lokalnog upravnika. Ostrvo je posjećeno i zbog širokog spektra podvodnih stvorenja poput riba i morskih pasa.

 

Frontal/D.S.

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog