Svijet

EU bi mogla ponovo otvoriti granice turistima u planu oporavka od Covid-19

Evropskim zemljama se savjetuje da otvore granice prema zemljama sa sličnim profilima rizika od koronavirusa, u okviru plana pomoći turističkom sektoru o kojem se raspravlja u Briselu.

Očekuje se da će Evropska komisija preporučiti "trofazni pristup" ponovnom otvaranju granica koji okuplja države članice sa "sličnim profilima ukupnog rizika", navodi se u verziji nacrta u koji je imao uvid portal Euractiv, a prenosi britanski Gardijan.

Kako piše Euractiv, Evropska komisija usvojiće u srijedu (13. maja) sveobuhvatnu strategiju koja ima za cilj osigurati da se vlade ponovo otvore za turističko poslovanje na koordinisan način. 

EU uključuje neke zemlje koje je najteže pogodila pandemija - posebno Španiju i Italiju - ali i druge, poput Grčke i Češke, koje su ograničile njen uticaj.

Evropska agencija za kontrolu bolesti (ECDC) biće sastavljena da bi napravila spisak područja sa niskom cirkulacijom virusa, tako da bi „karantinske mjere“ u Šengenu počele da se ukidaju.

Nediskriminacija u pogledu pravila o državljanstvu primjenjivaće se na bilo koje odluke. Na primjer, ako bi Austrija ublažila granične mjere za dolazak iz Njemačke, to bi se odnosilo na sve građane EU koji imaju prebivalište u Njemačkoj, a ne samo na Nijemce.

Viši zvaničnici EU priznaju da ne mogu zaustaviti vlade da postignu takve bilateralne sporazume, ali nastavljaju da se suprotstavljaju selektivnom postupanju. 

„Države članice ne mogu otvoriti granice za građane jedne zemlje EU, a ne i za druge. Ovo je od suštinskog značaja ”, izjavila je prošle sedmice komesar EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson evropskim poslanicima.

Odvojeno, Boris Džonson i Emanuel Makron su govorili da rade na sporazumu kojim bi mogli omogućiti svojim građanima da tokom ljeta slobodno putuju između Velike Britanije i Francuske.

Premijer Velike Britanije i francuski predsjednik izvijestili su da rade na putničkom koridoru, čiji je cilj omogućiti britanskim turistima da ljeti posjećuju Francusku i obrnuto.

Održavanje koridora otvorenima zavisilo bi od toga da obje zemlje održavaju trend pada slučajeva koronavirusa i sličnu stopu zaraze. Sporazum bi se primjenjivao i na Irsku koja je dio zajedničkog područja putovanja s Velikom Britanijom.

Britanska vlada izuzela je putnike iz Francuske da moraju ulaziti u 14-dnevni karantin koja će se primjenjivati na većinu međunarodnih posjetilaca. Ali za sada se građanima obje države savjetuje da ne putuju na odmor.

Do vrhunca ljetne sezone, putnici širom EU moći će provjeriti interaktivnu kartu koju je sačinila naučna služba Evropske komisije koja će u skladu s planovima Komisije pružiti informacije o najnovijim graničnim kontrolama i uslovima putovanja. Izvršna služba EU-a takođe će pozvati države članice da naprave planove spremnosti u slučaju drugog vala koronavirusa.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog