Vijesti

Pokrenuta inicijativa da Evropska unija otvori granice sa BiH

Evropski parlamentarac Andreas Schieder iz Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) pozvao je na "koordinisan evropski pristup" pri otvaranju granica usljed pandemije koronavirusa, posebno se osvrnuvši na zemlje bivše Jugoslavije.

Prema riječima Schiedera, Italija nije Lombardija, a ni Austrija nije Ischgl, što su najteže pogođene regije koronavirusom u ovim zemljama. Stoga, kako je kazao za Kosmo, moraju se uzeti u obzir svi podaci kako bi se što brže otvorile granice i omogućila putovanja u Evropu.

"Otvorene granice i sloboda putovanja su neka od najvećih dostignuća i jedan od najvažnijih simbola evropskog ujedinjenja. Zbog toga moramo otvoriti granice što je brže moguće, koordinisano i uvažavajući rizike po zdravlje. Uz to, turizam je središnja grana privrede. Moramo brzo pronaći načine da spasimo firme i radna mjesta u ovoj industriji", rekao je Schieder.

Drugi gorući problem je da ljudi iz Austrije s korijenima iz bivše Jugoslavije imaju poteškoće pri povratku iz matičnih zemalja. Inicijativa koju je pokrenuo njegov partijski kolega Ahmed Husagić iz SPÖ-a usmjerena je na rješavanje ovog problema.

U skladu s ovom inicijativom i u saradnji sa udruženjima građana porijeklom iz bivše Jugoslavije zatraženo od austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da oslobodi 14-dnevnog karantina ljude koji se vraćaju u Austriju iz zemalja bivše Jugoslavije, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu.

"Važno je da je građanima s korijenima iz bivše Jugoslavije nakon toliko vremena omogućimo da nemetano posjećuju svoje porodice. Vrlo je važno da vlada poduzme mjere kako bi ispunila ove zahtjeve", rekao je Ahmed Husagić.

Da li će volja Austrije da potakne EU parlamentarce da se založe za otvaranje granica sa BiH i drugim zemaljama regiona biti poziv i vlastima u BiH da otvore granice za EU građane, ostaje da vidimo.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog